ACTUALITAT: OPINIONS

Per quin motiu has decidit implicar-te en la candidatura d’Esquerra Olot? Des del 2017, soc militant del Jovent Republicà Olot, la qual cosa m’ha permès adquirir un bagatge personal i militant. Se’m va proposar anar de número 5 pels volts d’aquest febrer i, després d’un breu període de dubtes, ja que és una decisió prou rellevant, vaig decidir acceptar perquè vaig considerar que el jovent havíem de ser a les institucions perquè aquestes han de ser el reflex de la societat. A més, actualment tenim molt bona cohesió amb l’equip i d’aquesta manera tot és més fàcil. Quines polítiques de…

Comparteix: Seguir llegint...

Aniol Vinyoles Candidat del Jovent Republicà a les llistes d'ERC Llagostera

Per quin motiu has decidit implicar-te en la candidatura d’Esquerra Llagostera?   Des de ben petit, a casa meva he vist que per fer poble i per millorar el poble t’has d’implicar en tot el que es pugui i jo he sigut sempre una persona molt implicada a les entitats del meu poble i a tots els llocs que he pogut col·laborar. I des del 2018 que estic implicat en el projecte d’ERC per Llagostera, i també en el del Jovent Republicà. Quan el cap de llista Eduard Díaz em va proposar d’anar de número 5 a la llista, primer…

Comparteix: Seguir llegint...

Judith Tortajada i Juanals Portaveu de la sectorial d'Educació

El passat 24 de gener va ser el Dia Internacional de l’Educació, data en què es commemora i es defensa l’educació de qualitat, inclusiva i equitativa. Nosaltres, com a republicans, és necessari que batallem per defensar aquests valors dins del sistema d’ensenyament català i públic del país. Actualment, tenim una educació infrafinançada i, per tant, en estat crític. Mentre que la mitjana europea d’inversió en educació és del 6% del PIB, Catalunya se situa, malauradament, per sota amb un 3,6% del PIB. És per això que són tan importants els Pressupostos del 2023 que, en particular, tenen el propòsit d’incrementar…

Comparteix: Seguir llegint...

Article escrit conjuntament entre l’Hug Serra, el germà d'en Guiu, i la militància del nucli del Jovent Republicà - UdG Volem posar en relleu el cas d’en Guiu, un estudiant de primer de Filosofia, que aquest setembre ha començat el grau a la Universitat de Girona. Li toca pujar a les «Àligues», un espai on l'accessibilitat és complexa si parlem de persones amb diversitat funcional o problemes de mobilitat, com és el seu cas. Segurament n’haureu sentit a parlar per les notícies o les xarxes socials i ens agradaria fer-ne una reflexió. Els joves no tenim línies de transport públic…

Comparteix: Seguir llegint...

Miquel Montiel Portaveu del Jovent Republicà Pla de l'Estany

Arribats a aquest punt estarem tots d'acord que la clau per tornar el català a tots els àmbits, és que el jovent senti parlar de nou català de carrer a tot arreu. Queda clar també, que en ple 2020, un simple canal de televisió no fa la funció que necessitem, hem d'anar més enllà, tenint en compte la tecnologia actual i els portals amb centenars de milers d'hores de contingut en altres llengües més potents, i més grans que la nostra. Crec que ara és el torn dels creadors de contingut, els famosos "youtubers". Per arribar a les noves generacions…

Comparteix: Seguir llegint...

Àlvar López Ferrer Militant del Jovent Republicà Palamós

Per començar, parlem d'Alemanya als anys vint, després de la primera guerra mundial,  una època de crisi, de malestar social dins de la república de Weimar (inflació, males condicions de vida de la classe obrera, etc.). Crisi però, alhora, aquest règim imperfecte era més lliure i de ment oberta. Al Berlín d’aquella època, trobem cert alliberament sexual, social i, fins i tot, alguns bars d'ambient, cosa que  s'acabarà amb la pujada al poder de Hitler. Entre altres coses, Hitler, en el seu discurs, va utilitzar el tractat de Versalles, la crisi econòmica i la insatisfacció social (semblant als moments actuals) …

Comparteix: Seguir llegint...

Pol Port Secretari de finances del Jovent Republicà Comarques Gironines

La situació actual ha fet evident la importància de la societat del benestar, que és clau en societats com la nostra. I és que és en moments de crisi quan allò públic pren més sentit. Tenim, però, un sector públic encongit a causa de dècades d’austeritat de tots colors: d’aquí, d’allà i de més enllà. Retallades que han suposat menys llits hospitalaris, sobrecàrregues de centres sanitaris i manca de materials i personal, imprescindibles per a la cura dels infectats. Retallades que no només s’han traslladat al món sanitari sinó que també han eixamplat la bretxa educativa, la digital i la…

Comparteix: Seguir llegint...

Miquel Salvans Secretari d'Activisme del Jovent Republicà Comarques Gironines

Jo no he llegit la novel·la 1984 d’Orwell. Tampoc soc coneixedor de grans o petites teories al voltant de la seguretat. Tampoc hi entenc de polítiques de sanitat. Soc una persona qualsevol, que mira les notícies, que llegeix diaris, que escolta als càrrecs polítics com diuen que cal aplicar mesures restrictives a les nostres vides; o al contrari, menyspreen aquestes polítiques en nom de la llibertat. Intento reflexionar sobre cap a on ens poden portar les conseqüències de la pandèmia i les decisions polítiques que s’estan prenent. És en aquest punt que, amb tot aquest panorama, em pregunto de quina…

Comparteix: Seguir llegint...

Guillem Lloret Militant del Jovent Republicà del Pla de l'Estany

És un bàsic en la comunicació política que és millor que la població parli d’ “el govern diu...” que no pas que “el govern no fa res”. Les rodes de premsa maratonianes del govern Sánchez son per això. En aquest estat de setge, els governs ens estan enterrant amb informació per evitar la percepció d’abandonament que podríem tenir però, en realitat, normalment hi ha tan poc suc que acabem amb una sensació insípida. De fet, el mateix Felipe González recorda a una entrevista fa poc que les aparicions polítiques han de ser breus, directes i empàtiques (el famós Main Point…

Comparteix: Seguir llegint...

Miquel Montiel Militant del Jovent Republicà del Pla de l'Estany

Abans d’anar al gra però, vull donar un parell de dades. Segons l’IDESCAT, només el 36,1% dels catalans (recerca feta el 2018) utilitza el català com a primera llengua, mentre el castellà l’utilitza com a L1 el 52,7% de la població de Catalunya.  La cosa és semblant a la resta dels Països Catalans on el castellà degut a la seva força (i el francès al nord) es menja la nostra llengua, sense que, aparentment hi podem fer res. Una de les principals hipòtesis és que els joves ja no ens interessa parlar el català i normalment es posa èmfasi en…

Comparteix: Seguir llegint...