< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

12.02
2018
MOLT CAMP PER CÓRRER.

Que l'Assemblea General de les Nacions Unides, decidís l'any 2015, que era necessari proclamar el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència per fomentar la participació femenina en l'àmbit exposat, pot ser vist per la societat com una petita victòria.

Però les aparences enganyen, ens ho han dit des de sempre; i potser, que l'11 de febrer estigui destinat a promoure la participació de les dones en condicions de plena igualtat en les esferes científiques, hauria d'estar plantejat com una petita derrota.


El fet que al segle XXI necesssitem que es reconegui un dia com aquest, ens demostra que encara ens queda molt camí per fer. Molt camp per córrer.

Les dones i les nenes segueixen sent discriminades en molts àmbits de la societat. La lluita femenina és constant, però resulta difícil trencar les barreres econòmiques, socials i culturals en el camp de la ciència.

 

Quin valor, les dones. Quin exemple a seguir aquelles antecessores que ens van deixar milers d'escletxes obertes en els camps científics i tècnics per a que les poguéssim seguir. En un món que estava exclusivament reservat pels homes, elles van saber arromangar-se i no fer-se enrere. I malgrat l'àmbit hostil al que es veien exposades, van saber lluitar per obrir diferents camins de la investigació en el que avui les dones, juguem un paper important.

 

I seguim recordant els mèrits de Marie Curie, física i química polonesa que va ser pionera en l'estudi de les radiacions i la primera en emprar en terme de la radioactivitat. I a la Rosalind Franklin, a qui devem el descobriment de l'estructura de l'ADN i el desenvolupament de la biologia molecular. A l'Ada Byron, comtessa de Lovelace, que va ser la primera programadora de la història dels computadors i que va participar en el disseny d'una màquina analítica capaç de resoldre equacions diferencials.

El moviment ecologista li deu mèrits a Rachel Carson, biòloga marina i ecòloga precursora de tal moviment. Maria Margarethe Kirch, que va ser una astrònoma alemanya coneguda per la publicació de calendaris i efemèrides. O Grace Hopper, que a més d'haver estat pionera en el món de la informàtica, va ser miliar nord-americana amb el grau d'almirall.

 

És injust, haver triat aquests noms a l'atzar quan hi ha milers de dones que van fer descobertes gegants en aquests camps tan espectaculars de la ciència. Elles van deixar la primera petjada en el camí, nosaltres ara, les seguim.

Aparteu-vos. Aparteu el món, que vénen les dones amb ganes de córrer. Aparteu-vos, aparteu-vos tots que hem nascut del ventre de la mare ciència i li donarem un nom de dona. I si no ens hi feu lloc, tranquils, que venim carregades de paciència i que com bé diu la dita, és la mare de la ciència.


Noemí Fabregat Rodríguez
  • Noemí Fabregat Rodríguez
  • Secretaria de Formació
  • 28/03/2024
  • t: @
  • b: