Segueix-nos:
< Tornar enrere

POLÍTICA I COOPERACIÓ INTERNACIONAL

17.02
2016
PaÏsos Catalans territori d'acollida

Les Joventuts d’Esquerra Republicana fa temps que treballem per intentar augmentar la sensibilització de la ciutadania catalana respecte la situació de crisis que viuen les persones refugiades. El passat mes de desembre vam engegar una campanya per donar a conèixer i denunciar la situació dels refugiats que entren cada dia per l'est d’Europa i que són condemnats a la misèria per aquesta. El jovent independentista no podem deixar de preocupar-nos pels darrers esdeveniments ocorreguts, que no fan sinó empitjorar la situació de les persones refugiades, i envien un missatge de rebuig i discriminació vers aquest col·lectiu, enlloc de promoure’n la solidaritat.

És especialment preocupant l'actitud d'alguns països europeus que fins ara havien estat dels més receptius amb l'acollida de refugiats. L'auge de l'extrema dreta arreu d'Europa ha fet que Dinamarca aprovés una reforma que permet a la policia prendre als refugiats objectes de valor i diners per "compensar les despeses que aquests suposaran pel país", mesura totalment injusta i que vulnera els drets humans més elementals, ja que no és sinó un robatori a aquells qui busquen asil fugint de guerres i persecucions.

A més a més, la majoria de països europeus han establert mecanismes de control de fronteres i han introduït limitacions i restriccions a les peticions d'asil i de reagrupament familiar, intentant així frenar l'entrada de persones refugiades als seus països. Denunciem també l’actitud d'altres països com el Regne Unit, on s'han desplegat diverses mesures per identificar els refugiats que no fan sinó estigmatitzat aquest col·lectiu com ara pintar les portes de les seves cases o fer-los portar un braçalet identificador; o com a Àustria, on el govern ha construït tanques a la frontera amb Eslovènia per evitar l'entrada d’aquestes persones en busca d’asil.

A tot això, s'hi afegeixen les dures condicions que han de patir els refugiats i refugiades durant els seus llargs camins fins a Europa, amb temperatures sota zero i el perill de les màfies que es creu que poden ser responsables de la desaparició de, com a mínim, la meitat dels 10.000 nens que viatjaven sols i que no s’han pogut trobar.

Aquests són només alguns dels exemples de polítiques que considerem deplorables i que haurien de ser immediatament substituïdes per polítiques d'acollida com les que s’estan duent a terme a Canadà, amb un programa d'acollida detallat que fa que els canadencs vegin amb molt bons ulls l'acollida de població refugiada. Canadà espera arribar a la xifra de 25.000 refugiats acollits, a la que es va comprometre, el proper 1 de març i preveu acollir-ne 25.000 més al llarg del 2016.

Des de les JERC, condemnem aquestes mesures inhumanes i apostem perquè els Països Catalans siguin territori d'acollida, lliure de restriccions estigmatitzadores i discriminatòries i de les màfies que no fan sinó que aprofitar-se de les pitjors situacions.

Refugiats sirians a la frontera grega amb Macedònia (Reuters) Refugiats sirians a la frontera grega amb Macedònia (Reuters)