Segueix-nos:
< Tornar enrere

MEDI AMBIENT I POLITICA TERRITORIAL

16.11
2014
Comunicat de les JERC sobre les prospeccions petrolieres als Països Catalans i el suport al poble canari

Aquests darrers mesos estem davant d’un altre cas de l'errònia política energètica, econòmica i política de l'Estat Espanyol que afecta al poble canari i als Països Catalans, en tota la costa de les Balears, a la Costa Brava, el Delta de l'Ebre i la costa valenciana.

La política es mostra en la negativa de l'estat espanyol, un altre cop i desgraciadament via Tribunal Constitucional,  que el poble canari pugui exercir la seva sobirania via referèndum i decidir sobre si volen que hi hagi prospeccions. És l'enèsima mostra que estem davant d'un procés de recentralització del poder i d’abús de les seves funcions. A tot això, s’hi afegeix que l'Estat Espanyol treballa defensant els interessos d'empreses com Repsol o ACS –recordem el tema del Projecte Castor-, fins i tot enviant l'Armada i no treballa per la salut ambiental. Les informacions dels grups ecologistes apunten que les prospeccions petrolieres causen danys a la fauna marina, des de la migració de cetacis i rèptils fins a efectes negatius a la pesca, com ja ha passat a altres parts de la Terra.

Des del punt de vista energètic i econòmic, les últimes directrius del Govern espanyol van en la línia de no voler fomentar les energies renovables i seguir apostant per les prospeccions petrolieres arreu dels Països Catalans. Demostren així la seva nul·la voluntat de superar la crisi ecològica, que es visualitza en forma de canvi climàtic i pèrdua d'ecodiversitat, en la qual hi vivim immersos i que té i tindrà greus problemes econòmics i socials. La superació d'aquesta crisi passa per la reducció de la demanda energètica, la reducció del consum energètic i viure amb menys consum. I no passa, com fa l'Estat Espanyol, fomentant l'obtenció d'energia a partir d'hidrocarburs, com el petroli i el gas, o el carbó que no ajuda a reduir les emissions de CO2, tal com s'ha compromès amb la comunitat internacional per a les properes dècades.

Per aquestes raons les JERC donem suport a el poble canari perquè pugui exercir el seu dret a decidir sobre les activitats petrolíferes que es realitzen a les seves costes. Així mateix demanem a l'Estat Espanyol que cessi totes els projectes de prospeccions que hi ha als Països Catalans i denunciem la no voluntat de l'Estat Espanyol d'encarar una transició energètica que ens dugui a superar l'actual crisi ecològica.

No a les prospecciones marines! No a les prospecciones marines!

ARTICLES RELACIONATS