Segueix-nos:
< Tornar enrere

MEDI AMBIENT I POLITICA TERRITORIAL

05.03
2019
Dia internacional per l'eficiència energètica: superem el sistema, transició energètica ja!

Avui, dia 5 de març, amb motiu del Dia internacional per l'eficiència energètica, el Jovent Republicà exigim un canvi en el nostre model energètic. L'esgotament dels combustibles fòssils i l'acceleració del canvi climàtic posa de manifest que l'eficiència energètica defensada fins ara, basada en la reducció del consum dels cotxes o calefactors és del tot insuficient.

Quan parlem d'eficiència energètica, hem d'anar molt més enllà i tenir en compte també l'energia emprada per a tot el procés de fabricació i transport dels béns i serveis que consumim en el nostre dia a dia, així com el mateix transport de l'energia usada. Entre tota aquesta energia gastada, trobem per exemple l'ús del vehicle privat. Nosaltres ens preguntem: realment cal tenir un vehicle per persona quan es pot compartir o fer servir el transport públic? Conscienciem-nos i posem fi a imatges com les que hem vist els darrers dies, on les grans ciutats dels Països Catalans eren cobertes per un mantell gris i tòxic que posa en perill la nostra salut i la del planeta.

Per aconseguir-ho, hem d'apostar per un canvi en les nostres fonts d'energia, que deixi de banda les energies no-renovables i potenciï aquelles que són més netes. Amb això, aconseguirem, de retruc, una major sobirania energètica i una reducció en els quilòmetres de transport des de la seva font fins a les nostres llars.

Cal canviar el model energètic de dalt a baix i apostar d'una vegada per totes per una transició energètica que ens porti cap a un model molt més respectuós amb el medi ambient. Per fer això, però, és imprescindible superar l'actual model econòmic i els nostres patrons de vida, fet que només aconseguirem amb la voluntat i la implicació de cadascun de nosaltres.

La transició energètica és una urgència a la que hem de fer front de manera immediata La transició energètica és una urgència a la que hem de fer front de manera immediata