Segueix-nos:
< Tornar enrere

MEDI AMBIENT I POLITICA TERRITORIAL

23.01
2019
El Jovent Republicà celebrem l’aturada del Midcat

Aquesta setmana els Estats espanyol i francès han desestimat definitivament el projecte del Midcat. Aquesta infraestructura havia de duplicar la capacitat d’exportació de gas natural de la península Ibèrica mitjançant una canonada d’1 metre de diàmetre entre Martorell (Baix Llobregat) i Barbairan (Aude, Occitània). Les Joventuts d'Esquerra Republicana ho celebrem.

Aquesta infraestructura respon a un model energètic obsolet, basat en els combustibles fòssils. El gas natural és un gas d’efecte hivernacle no renovable, que emet CO2 quan combustiona i que per tant no és una opció per afrontar la transició energètica que hem d’emprendre urgentment.
 
Com en el cas de la MAT, no representa cap millora en el subministrament de la població local com s’ha vist entre Sabadell (Vallès Occidental) i Hostalric (La Selva), on el projecte es va acabar el 2011 i hi va deixar una ferida al territori encara visible avui dia.
 
Per als oligopolis que promouen aquesta infraestructura, els Països Catalans només són vistos com un lloc de pas necessari per mantenir el model extractivista occidental cap als països en vies de desenvolupament. Aquest sistema neocolonialista té el seu paradigma a països com Algèria, amb legislacions de protecció del medi ambient molt més laxes que les nostres. Allà, les grans empreses occidentals utilitzen mètodes il·legals als seus països d’origen com ara bé el fracking que estan contaminant els aqüífers i abocant la pagesia a la misèria i l’abandonament de les seves terres.
 
Des del Jovent Republicà celebrem que la mobilització social hagi desterrat definitivament un projecte basat en un model extractivista i que només beneficia als oligopolis energètics. Hem d’aprofitar aquesta oportunitat per cosir les ferides que aquest projecte ha provocat sobre el territori i apostar per una transició energètica cap a un model respectuós amb el medi ambient i que tingui en compte la sobirania dels pobles.

La mobilització social ha desterrat definitivament el Midcat, un projecte extractivista que només beneficia als oligopolis energètics La mobilització social ha desterrat definitivament el Midcat, un projecte extractivista que només beneficia als oligopolis energètics