Segueix-nos:
< Tornar enrere

MEDI AMBIENT I POLITICA TERRITORIAL

20.01
2015
La nova “Ley de Montes” espanyola desregula la gestió forestal

La nova “Ley de Montes” espanyola obre la possibilitat a dur a terme un canvi d’usos de terrenys cremats, cosa que estava prohibida a la llei de 2003 durant els següents 30 anys després d’un incendi. Amb això, existeix la possibilitat que es provoquin incendis per permetre la construcció en zones cremades. A més, dóna peu a eliminar l’obligatorietat que els terrenys forestals privats tinguin una planificació.

El passat divendres 9 de gener el Consell de Ministres va aprovar un projecte de reforma de la “Ley de Montes” que retrocedeix uns quants anys enrere, com ja estem acostumats amb el govern de Mariano Rajoy. Una llei enfocada a deixar en segon pla els usos socials i ambientals dels boscos i de les muntanyes i a potenciar la desregulació i l’especulació. Respecte a la llei del 2003, es retrocedeix, entre d’altres aspectes, en els plans de gestió de les muntanyes i en la prohibició de requalificar terrenys cremats durant el període de 30 anys després de l’incendi.

Per altra banda, la llei introdueix diversos conceptes ambigus que poden portar a interpretacions diverses. Aquesta inseguretat jurídica deixa en una situació crítica el medi rural i la defensa contra els incendis provocats amb interès especulatiu.

Les JERC denunciem enèrgicament aquesta actitud covarda del govern del PP d’aprovar el projecte de reforma de la polèmica llei enmig del rebombori causat pels atemptats contra la revista Charlie Hebdo, per així intentar passar desapercebut pels mitjans de comunicació. Per altra banda, demanem al govern de la Generalitat, que malgrat aquesta nova llei segueix mantenint la majoria de competències en gestió forestal, que desenvolupi un instrument de gestió que sigui capaç de garantir la sostenibilitat ecològica i social de les zones forestals.

De la destrucció en fan especulació! De la destrucció en fan especulació!