Segueix-nos:

10.10
2018
10 D’OCTUBRE: DIA MUNDIAL DE LA SALUT MENTAL. Posem fi a l’estigma!

Avui, dia 10 d'octubre, celebrem el dia mundial de la Salut Mental amb l'objectiu de fer extensible la sensibilització cap als aspectes relacionats amb aquests tipus de malalties.

Són molts els i les joves que actualment pateixen alguna patologia relacionada amb la salut mental, i és per això que des del Jovent Republicà volem ser partícips de reivindicar certs aspectes al respecte.

Pobresa, precarietat, noves formes d'explotació, depressió, neurosi, soledat o aïllament. Son les diferents perspectives que ens ofereix avui en dia als joves el sistema capitalista. I és bo recordar, en el dia mundial de la salut mental, que van molts cops lligades d’una forma molt directa i que la manera de resoldre aquests problemes políticament ha d’anar també lligada. Al parlar de salut mental es imprescindible doncs remarcar-ne els seus determinants socials, aquelles desigualtats de gènere, ètnia, territori i sobretot de classe que condicionen els problemes de salut.

Parlar sense tabús sobre la salut mental és poc comú en el debat públic. L'estigma social que envolta aquesta sèrie de patologies encara és molt present en el dia a dia de les persones que ho pateixen, fet que produeix un silenci al respecte i la invisibilització de la problemàtica. Aquest fet porta a la persona que pateix qualsevol de les malalties a dificultar la seva recerca d'ajuda terapèutica. Cal, en aquest sentit fugir de la medicalització de la salut mental i fer de desestigmatització una eina més a nivell social perquè les persones que es troben en aquestes situacions puguin fer-hi front.

És per això, que des de les Joventuts d'Esquerra Republicana volem mostrar tot el nostre suport davant de les dificultats i mancances que es troben les persones que pateixen algun problema de salut mental i així contribuir en erradicar les discriminacions que es pateixen a conseqüència de les situacions de silenci i tabú. I sobretot creiem que la salut en totes les polítiques, l’augment dels recursos en personal sanitari (i sobretot en la resta de dimensions de l'atenció en salut) en pro d’una menor inversió en fàrmacs en salut mental (que no tenen en la majoria de casos una eficacia probada) i la lluita enfront les desigualtats que porten molts cops a patir un problema de salut mental han de ser els eixos principals al tractar el tema a nivell polític.

Així doncs, ens emplacem a seguir amb la lluita contra l'estigma que acompanya la salut mental per tal de posar fi a aquesta discriminació.

 

10 D’OCTUBRE: DIA MUNDIAL DE LA SALUT MENTAL. Posem fi a l’estigma! 10 D’OCTUBRE: DIA MUNDIAL DE LA SALUT MENTAL. Posem fi a l’estigma!