< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

22.02
2016
22F: Dia Europeu per a la Igualtat Salarial

Un any més, des de les JERC Comarques Gironines, celebrem aquest 22 de febrer el Dia Europeu per a la Igualtat Salarial. Seguim lluitant doncs per combatre aquesta discriminació, totalment injustificada, que patim les dones quan comparem els nostres salaris amb els dels nostres companys.

I és que encara ens queda molta feina per fer ja que, com passa en molts altres casos, la igualtat legal que hem assolit, no es trasllada en una igualtat real entre nosaltres. Així, malgrat l’Estatut dels Treballadors i altres textos normatius, reconeixen el dret a la igualtat de les retribucions econòmiques entre homes i dones per a una mateixa feina, aquesta igualtat legal, com en molts altres àmbits, no és ni real ni efectiva.

Segons dades del 2012 d'un informe de l'UGT, la diferència salarial entre homes i dones de mitjana és a Catalunya d'un 24,81%, al País Valencià d’un 26,42% i a les Illes Balears d’un 16.78%. Les dones doncs, hem de treballar 79 dies més que els homes per a cobrar el mateix salari. Malauradament, no hi ha cap dada que confirmi que aquesta esquerda de gènere disminueix amb el temps, sinó tot el contrari, ja que en el context de crisi que venim arrossegant des de fa diversos anys, les elevades taxes d'atur ho són encara més per les dones - i encara més per les dones joves-, treballem més a temps parcial i a l'hora de rebre ajudes, les nostres prestacions d'atur i jubilació són també substancialment més baixes que les dels homes. Tot això fa que les dones patim un risc de pobresa i exclusió social més elevat que el dels homes. De fet, cada cop sentim més a parlar de feminització de la pobresa.

A les diferències economiques a més, cal sumar-hi altres discriminacions laborals que patim les dones com ara la feminització d'algunes feines, com les de cura, que són poc valorades i mal pagades. A més a més, el permís de maternitat i paternitat espanyol, dels menys igualitaris de la Unió Europea, fa que les dones en edat de ser mares tinguem també més dificultats per a ser contractades.

Per a combatre aquesta desigualtat de gènere no només salarial sinó laboral en el seu conjunt cal de la implicació de tota la societat, també del jovent d'arreu dels Països Catalans, per fer que la reivindicació d'avui no s'oblidi la resta de dies de l'any. Amb la construcció de la nova República Catalana tindrem una oportunitat d'or per a fer de la nostra una societat més justa on homes i dones no siguin només iguals davant la llei, sinó que també cobrin el mateix per a la mateixa feina i tinguin les mateixes condicions laborals, eliminant així tota discriminació per sexe, edat, origen o identitat. 

Helena Castellà
  • Helena Castellà Duran
  • Militant JERC Hostalric
  • 29/03/2024
  • t: @
  • b: