2009
La Plataforma Cerdanyola sense Abocadors reclama a les administracions la declaració de sòl contaminat per a la zona afectada pels abocadors de Can Planas i l’aplicació de solucions definitives per a la seva remediació, d’acord a al Reial Decret 9/2005 de sòls contaminats. En una roda informativa ahir al vespre, els integrants de la Plataforma, van dir que “de la diagnosi de la situació actual dels abocadors de Can Planas realitza dins l’estudi de l’empresa IDOM, es desprèn inequívocament que se superen els nivells genèrics de referència de risc d’afectació al medi i a la salut de les persones per contaminants com hidrocarburs, metalls pesants, PCB’s (un element potencialment cancerígen que s’utilitzava a les neveres i que la OMS va prohibir fa anys), compostos halogenats, entre d’altres”.
Des de la Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors emplacen a les administracions responsables (l’Agència Catalana de Residus de la Geenralitat ha de fer el dictàmen a partir del qual s’ha de declarar sòl contaminat) a realitzar les actuacions pertinents en aquest aspecte, segons explicava ahir un dels membres de la Plataforma, Òscar Pérez.
Pérez manifesta que de les opcions plantejades a l’estudi d’IDOM per a la solució del problema “estan bastant dirigides i condicionades” . Segons comenta “a l’estudi es corroboren decisions ja preses a priori tendents a aplicar una solució de mínim cost i ràpida execució, per així dificultar al mínin el Pla urbanístic del Centre Direccional, però no eliminen el problema de socarrel”. Per això reclamen a les administracions competents a “actuar de manera responsable, aplicant mesures avançades i decidides”.
Es deixen d'analitzar alternatives
Óscar Perez assenyala que l’estudi “deixa d’analitzar altres alternatives” i que resulten millor valorades les que suposen una millor adaptació de l’espai restaurat al pla urbanístic al menor cost i en el menor temps d’execució possible. Des de la Plataforma s’assegura que “aquestes opcions no garanteixen una total eliminació de les fonts de contaminació perquè suposen un confinament dels residus sense fer-hi cap més tractament.
En canvi la normativa vigent (Decret 9/2005 de sòls contaminats, Llei sobre responsabilitat ambiental i Decret de desplegament, Llei Bàsica de Residus ...) estableix com a criteri prioritari l'aplicació de mesures que tendeixin a eliminar les fonts d'afectació i el restabliment a l'estat natural dels espais afectats principalment amb tractaments “in situ” i "ex situ", mentre que s'haurà de recórrer a mesures de confinament quan qüestions tècniques o econòmiques els facin impossibles. Per a la Plataforma, “aquest extrem no queda prou contrastat a l'estudi presentat”.
La Plataforma reclama la realització d'una avaluació d'impacte ambiental del projecte dins del Pla Urbanístic del Centre Direccional en el marc de la normativa vigent d'avaluació ambiental de plans i programes perquè, segons aseguren “estem parlant d’un impacte molt gran per la salut de les persones”.
Membres de la Plataforma asseguren que presentaran comentaris a l’anunci d’informació ciudadana de l’estudi de delimitació i activitat de l’abocador de Can Planas que es troba en exposició pública a l’Oficina del Consorci urbanístic de la Plana del Castell fins al 9 de febrer.
Extret de cerdanyola.info