Atenció: aquest lloc web utilitza cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació, així com per a oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús.

< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

05.03
2006
Dia de la Dona Treballadora

El 8 de març de 1917, les dones russes van sortir al carrer a manifestar-se en protesta per la manca d'aliments. No era pas el primer cop que  dones obreres protagonitzaven actes en defensa dels seus drets. Els fets més coneguts van tenir lloc als Estats Units i són la vaga de treballadores del tèxtil  el 1857 i els incendis de les fàbriques Cotton i Triangle Shirtwaist Company el dia 25 de març de 1911, en què van morir 142 obreres (la majoria immigrants joves) que l'any anterior havien protagonitzat una vaga per demanar millores laborals. Durant els primers anys del segle XX, les dones també van exigir el dret al vot i van tenir lloc diverses commemoracions que, finalment, desembocaren en  la celebració del Dia de la Dona Treballadora, fixat en aquesta data, per les Nacions Unides,  el 1977.

Avui en dia sembla que aquesta reivindicació ja no és necessària. Fa molts anys que les dones voten,  que tenen accés a estudis i a professions tradicionalment masculins i se'ls reconeix capacitat legal per a posseir, comprar i vendre propietats, constituir famílies, muntar negocis. Són presidentes de govern o ministres o alcaldesses. Tanmateix, pensar que són al Paradís és somiar, encara; al Primer Món, serà així mentre la violència de gènere ompli els noticiaris, mentre hi hagi dones que es vegin obligades a una doble jornada laboral de la qual només una els sigui retribuïda, mentre hi hagi esclaves explotades pel crim organitzat... algunes, també és cert, més greus que altres. I ja no parlem del Tercer Món, on els drets humans són ben bé paper mullat, no només per a les dones.