2007
Avui dia 6 de setembre les JERC de Figueres hem organitzat la més que interessant projecció gratuïta de la pel·lícula “El Coronel Macià”, a la qual han assitit una setantena de persones i es podria qualificar d'èxit.
Dirigida de Joseph Mª Forn es resumeix i repassa en unes dues hores la trajectòria política i personal de Macià a partir dels fets històrics que va protagonitzar, vistos des del punt de vista del persontge de la jove historiadora Elisabeth Joyce, una jove historiadora irlandesa que arriba a Barcelona el novembre de 1905, tot just per assistir a l'assalt de 200 militars amb destrals a l'impremta del setmanari Cu-Cut i a la redacció del diari La Veu de Catalunya.
Elisabeth presencia espantada els fets i la tempesta política que desencadenaran enfrontant l'exèrcit amb els partits catalanistes. Els militars de tot Espanya se solidaritzen amb els oficials assaltants, tret d'un que planta cara de manera decidida i ferma als seus companys, el Tinent Coronel en cap de la Comandància d'Enginyers de Lleida, Francesc Macià i Llussà.
En paraules del director de la pel·lícula extretes de la web de la mateixa:
"Macià és un dels catalans més importants del segle xx , i en canvi, és gairebé un desconegut per les noves generacions.""“El coronel Macià” és la crònica d´una presa de consciència. Un militar monàrquic esdevé republicà i independentista. La peripècia vital de Macià, emmarcada entre 1905 i 1931, ens descobrirà una personalitat complexa, fascinant i plena de matisos."
"L'època en la qual es desenvolupa l´acció és apassionant i molt cinematogràfica, ja que van produir-se grans revoltes socials i fets tan transcendents com la pèrdua de les últimes colònies espanyoles, la guerra del Marroc, la dictadura de Primo de Rivera, la caiguda de la monarquia..."
"M'agradaria que “El coronel Macià” servís per obrir un debat a fons sobre el que Macià va representar a Catalunya, i que alhora posi de manifest l'actualitat dels problemes als que ell es va enfrontar.He respectat en tot moment la veracitat dels fets i el rigor històric, però m´he deixat seduir pel suau romanticisme de la irlandesa Elisabeth Joyce, i per la simpatia del periodista Maspons, personatges de ficció que enriqueixen la història. Del que estic més satisfet de la pel.lícula és de l'extraordinària interpretació de tots i cadascun dels actors i actrius que donen vida als diferents personatges de la pel.lícula, i de l'autèntica creació que Abel Folk fa de “El coronel Macià”"
