2020
Lluita obrera, lluita veïnal i l'Hospitalet de Llobregat sempre han estat conceptes interrelacionats, fins i tot els podríem considerar sinònims
L’Hospitalet és una ciutat en constant evolució, que directament no existiria si no fos per la lluita constant dels seus veïns i veïnes que han aconseguit, entre moltes altres, obrir escoles o centres d'atenció primària per cobrir les necessitats, o evitar la construcció d’edificis on ara hi ha places i parcs. Tanmateix, si hem de reivindicar quelcom aquesta setmana és el moviment obrer dels treballadors i treballadores. La lluita obrera a l'Hospitalet de Llobregat és un símbol propi, una marca d'identitat impregnada en tots i totes, així com un principi moral que mai hem de perdre els i les joves de la ciutat.
Com a joves, i com a classe treballadora, no hem de renunciar mai a la nostra identitat. El capitalisme salvatge sempre ha estat interessat en tenir una joventut sense consciència de classe per a dificultar que ens organitzem. Malgrat això, avui encara podem canviar. Podem enfortir el vincle entre el jovent i la classe treballadora; un vincle que ha de ser més fort que mai per poder superar així el mur de contenció que el sistema ha construït per a dividir-nos.
Perquè no podem obviar que la situació del jovent al mercat laboral del país és alarmant; 48% dels joves ocupats tenen un contracte temporal, un 27% dels joves que treballen ho fan amb un contracte de mitja jornada encara que hi fan més hores, un 43% dels joves que treballen i no estan emancipats reben un sou que no els permet fer-ho, un 89% dels joves aturats no reben la prestació de l'atur, inclús al tancament de l'any 2019 la taxa d'atur juvenil era del 26% quan la taxa d'atur se situa a nivells d'un 10%. A més, cal recordar, que totes aquestes dades són prèvies a la pandèmia de la COVID-19 i que, per tant, encara seran més impactants en el futur.
En aquest sentit, la precarització del mercat cap els i les joves és un dels problemes més greus amb el que ens enfrontem, atès les dificultats econòmiques per a accedir als estudis superiors que fa que haguem de treballar i estudiar alhora, una situació que és aprofitada per les grans empreses que creen llocs de treball precaris, amb salaris que deixen molt a desitjar.
L'Hospitalet de Llobregat no està exempt d'aquesta situació, els i les joves de la ciutat ens hem d'enfrontar a aquesta situació de precarietat laboral. Només hem d'observar el perfil dels i les treballadores d'aquest tipus d'empreses o fins i tot, els seus anuncis, on es persuadeix als joves amb falses promeses de poder compaginar aquell treball i els estudis. Com és el cas concret de les grans empreses de menjar ràpid, per posar l'exemple que he viscut, però que és igual d'aplicable a tota la resta de sectors més enllà d'aquest.
Davant aquesta situació, hem de ser forts, persistents i lluitadors, el jovent obrer, igual que la resta de classe treballadora, hem d'organitzar-nos per vèncer a aquest monstre anomenat capitalisme. No volem treballs precaris, ni sous miserables, ni falses pràctiques per, directament, no haver de remunerar-nos. Diem prou als abusos laborals! Per tots i totes les joves que s’hi deixen la pell cada dia, per tots els teus i les teves companyes de feina, per tots ells i per totes elles, organitzem-nos: Sindica't i lluita! ✊🏼
David Maya i Prieto
Portaveu del Jovent Repubicà de l’Hospitalet