2020
Com a jovent, aprofitem avui l’ocasió de l’arribada de la Diada de Sant Jordi i Santa Jordina, sens dubte una de les festivitats més anhelades i celebrades als Països Catalans, per fer palesa la rellevància de la presencia cultural i la seva respectiva reivindicació.
Tant el Dia del Llibre com la Fira de les Roses, eines reivindicatives de la necessitat cultural, subratllen l’èmfasi de la desitjada predominança de l’amor i la cultura. De fet, la cultura és entesa com un factor determinant dels nostres patrons de conducta –tot formant un complex sistema holístic que inclou des de creences, fins principis, i modus vivendi–.
D’altra banda, cal entendre la cultura, no només com a agent d’influència, sinó també com a mitjà d’expressió, el qual ens ha fet lliures durant el transcurs de la història. La cultura és, en resum, el gresol que bressola el pensament, l’art i l’amor. Com a joves, visualitzem la cultura també com un mitjà de pertinença al grup, així com de la configuració de la nostra identitat. D’aquesta manera, volem esmentar l’increment de les evidències que estableixen l’oci cultural com a factor positiu en relació a la descoberta del talent personal i el benestar tant propi com grupal.
En aquest sentit, fem ús d’aquestes línies per apropar-vos als espais culturals dels quals el jovent de l’Hospitalet de Llobregat en pot fer ús. Entre ells destaquen els coneguts Teatre Joventut i l’Auditori Barradas, situat aquest darrer al bell mig de la icònica rambla Just Oliveras. No obstant, amb motiu de la Diada, aprofitem també per recomanar-vos l’exposició ‘’El llibre com a present continu i els llibres d’artista al voltant de les poètiques conceptuals’’ en el marc del Festival Arts Libris BCN, la qual ha estat ajornada al 5 de juliol, i tindrà lloc a l’Espai 1 del Centre d’Art de l’Hospitalet Tecla Sala.
Pel que fa al status quo de l’esfera política i social, la celebració de la diada no esdevé només excepcional degut a l’esclat de la crisi global. Cal identificar-la com a singular pel creixent rol del present moviment feminista, el qual trenca amb la tradició ancorada en els rols de gènere i amb el sostre de vidre. El feminisme ha vingut per quedar-s’hi i aterra amb veu ferma als llibres, apropant-se gradualment a la que un dia no esdevindrà una utopia: la construcció d’un nou mon sense rastre de dominació i violència de gènere. A continuació, us fem arribar una breu selecció de recomanacions de literatura de caràcter feminista: ‘’Mare’’ d’Ada Castells, ‘’Lola Vendetta y los hombres’’ de Raquel Riba Rossi, ‘’Formas de estar lejos’’ d’Edurne Portela, i ‘’Cambiar de idea’’ d’Aixa de la Cruz.
A tall de cloenda, us encoratgem a adquirir les obres literàries –tant suggerides com les escollides per vosaltres– a través del petit comerç i/o llibreries locals de l’Hospitalet de Llobregat (Perutxo Llibres, Llibreria Montse, Llibreria-Papereria Masnou, Papereria-Llibreria Jordi). Tal com diu el lema del Gremi de Llibreters de Catalunya, ‘’els llibres es compren a les llibreries’’.
Mentre la flama romangui encesa,
La cultura mai no s’aturarà.
La cultura ens fa lliures.
Jovent Republicà de l'Hospitalet