2019
Molt per canviar i aprendre.
Sovint sentim dir que avancem cada vegada més cap a una societat més igual, més oberta i multicultural, sense desigualtats o classes socials, realment hem avançat tant o és una simple suposició?
Cada dia ens trobem amb situacions que desmenteixen aquests fets, no ens autoenganyem, hem avançat però no el suficient i realment ens costa molt avançar i obrir-nos a un món més plural, més igual, més multicultural i més tolerant.
Desafortunadament, seguim vivint en una societat on es rebutja, es mira diferent o es menysprea a persones, per tenir un color de pell diferent, creences diferents o per tenir una cultura diferent, sense mirar més enllà d'aquells prejudicis que ens segueix imposant el vell tradicionalisme.
La xenofòbia és una crua realitat que ens envolta cada dia, present als carrers, als mitjans de comunicació, a les xarxes socials o inclús a les institucions. Dia a dia, seguim veient menyspreus i tractes humiliants cap a persones emigrants i se segueix donat cova a mites ficticis, carregats d'odi i racisme contra l'emigració i els emigrants, complicant encara més la seva integració a la nostra societat aparentment oberta, tolerant i empàtica. Salvant les distàncies, tenim molt poca memòria com a societat i com a poble i poc ens recordem que nosaltres també vam emigrar i vam ser acollits a països estrangers i no només una vegada sinó que desafortunadament ho vam fer moltes i qui sap si mai algun dia haurem de repetir-ho.
La xenofòbia no és l'únic problema que no ens permet avançar cap a una societat millor, també existeixen altres problemes com el tradicionalisme que encara roman arrelat en molts dels nostres municipis, un tradicionalisme ranci, del segle passat i que ens empaita i ens encega de mala manera, emportant-nos, algunes vegades, a aïllar-nos i a adoptar comportaments prepotents i discriminatoris cap a aquells o aquelles que surten de la norma o que no encaixen amb els prototips que el tradicionalisme ens ha volgut i ens segueix imposant.
Aquest problema va més enllà i encara ens el trobem en el soli del poder, sobretot en les institucions que en teoria són més properes al poble, com per exemple alguns ajuntaments. Actualment alguns ajuntaments segueixen sent un dels reflexos més fervents d'aquell tradicionalisme arrelat des de temps immemorables i que a la dreta catalana li ha convingut conservar pel bé de la seva supervivència. Malauradament, en molts municipis, encara avui en dia, la teva condició o estatus varia segons el cognom que tens, per la família d'on vens o el nivell adquisitiu del qual disposes i conseqüentment la xarxa de favors cap aquelles famílies o persones que dient-ho de forma vulgar "encara tallen el bacallà" augmenta de forma esgarrifant i corrupta.
A tot això cal afegir-hi el classisme i la diferenciació social tan marcada que seguim veient i experimentant pels carrers i places dels nostres municipis, quan en principi estem avançant cap a una societat cada vegada més igualitària. És decebedor veure que hi ha habitants de primera i de segona segons la teva condició social i aquesta diferència, es pot palpar arreu, al sistema educatiu, a les institucions, al comerç, entre molts altres. Ens volen vendre la idea que tots i totes estem en la mateixa condició quant a igualtat però no ens enganyem, a les elits ja els hi va bé i el problema està en el fet que molts d'aquells i aquelles que són menyspreats i rebutjats per aquestes elits no ho veuen i segueixen passius davant el problema.
La força de les elits socials i les seves pròpies normes se segueixen imposant en molts llocs i entre tots i totes hem de vetllar per aconseguir una igualtat social palpable i ser realment un exemple de societat oberta, plural, multicultural i tolerant. Deixem d'alienar-nos amb aquells i aquelles que només vetllen pels seus propis interessos i deixem de creure'ns la farsa que des de fa dècades i dècades ens han volgut fer creure.
No ho dubtem i fem un pas endavant i trenquem amb la xenofòbia, el tradicionalisme i el classisme, millorem la nostra societat.