< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

07.03
2021
Sabies què...? El 8M Escrivim la història amb tinta lila!

Aquest 8 de març podeu trobar als carrers de Rubí frases que il·lustren les desigualtats que patim les dones de manera sistemàtica i en tots els àmbits, als cartells hi podreu trobar codis QR que us portaran a l'explicació de la reivindicació.

Amb aquesta acció volem explicar que estem fartes de no ser valorades en el món cultural, que volem trencar el sostre de vidre i poder ocupar espais de direcció a les empreses, institucions, entitats..., que cal una Conselleria d'Igualtat i que les polítiques feministes han d'ésser transversals en tota la política i finalment que les cures són responsabilitat d'homes i dones.

SABIES QUÈ NOMÉS EL 17,4% DE LES CANDIDATURES DEL BARÇA SÓN DONES?
 
El 7 de març d’aquest 2021 han hagut eleccions a la presidència del F. C. Barcelona. Es presentaven tres candidatures, totes encapçalades per homes. En total es presentaven 46 persones, de les quals només 8 eren dones.
A l’equip d’en Joan Laporta només es trobava una dona de 16 persones que s’hi presentaven: l’Elena Fort Cisneros, de número 10. A la llista d’Antoni Freixa, en la qual hi havia 15 persones, ens trobem només a dues dones, de número 5 i de número 7, respectivament: la Carla Huguet i la Maria Isabel Ustariz. En la darrera llista, la d’en Víctor Font, de 15 persones hi havia 5 dones: la Joana Barbany, l’Anna Maria Basora, la Maria José Balañá, la Carolina Fabregat i la Maria Teresa Andreu.
El sostre de vidre és una de les problemàtiques a les quals les dones s’enfronten cada dia. Aquesta opressió consisteix en les limitacions que es troben per a ascendir en la seva carrera professional i ocupar càrrecs de responsabilitat. Les dones representen només un 35,4% dels càrrecs de direcció i gerència, fet que augmenta la bretxa salarial fins un 22,2% a Catalunya.
 
SABIES QUÈ LA DIRECTORA DE THE CROWN VA SER LA PRIMERA DONA EN 40 ANYS EN GUANYAR UN GLOBUS D’OR A LA MILLOR DIRECCIÓ?
 
Chloé Zhao, la directora de la famosa sèrie de Netflix The Crown, va ser la primera dona en 40 anys en guanyar un Globus d’Or a la millor direcció. L’última dona en fer-ho va ser Barbra Streisand al 1983 per la pel·lícula Yentl. A més a més, és l’única dona asiàtica que l’ha guanyat.
El premi de la millor direcció és l’únic que no està segregat per sexes i es nominen 5 persones cada any. Això ha provocat que del 1993 fins el 2018 només fossin nominades a aquest premi 4 dones en contraposició dels 121 homes que ho van ser en aquest període. D’aquestes 4 dones cap va ser premiada.
 
Si mirem els Òscars la cosa no millora. En 92 anys, del 1927 fins el 2019, només 5 dones van ser nominades al premi a la millor direcció, de les quals només una va rebre el premi. De fet, el 68% dels representants de l’Acadèmia del Cinema de Hollywood són homes i només 3 dones n’han sigut presidentes, una de les quals va dimitir per misogínia.
 
SABIES QUÈ A CATALUNYA NOMÉS HI HA UN 23% D’ALCALDESSES?
 
Tot i que ja hi ha una llei que obligui als partits a presentar unes llistes paritàries no vol dir que tot ja estigui solucionat. El masclisme segueix present, ja que les persones que les encapçalen acostumen a ser homes. Això es veu reflectit en el fet que només hi ha un 23% d’alcaldesses a Catalunya i un 42% de regidores.
Quan mirem cap al Parlament la cosa segueix igual. De totes les conselleries, només un 35,7% són dirigides per homes i, pel que fa a la presidència, mai ha hagut cap dona que presidenta. De totes les llistes que hi havia (23) només hi havia 9 dones com a número 1 i les diputades no arriben al 50% (44%).
 
SABIES QUÈ NOMÉS UN 2% DELS PARES ES VAN DEMANAR LA BAIXA PER PATERNITAT EL 2017 A CATALUNYA?
 
Aquest primer de gener ha entrat en vigor una llei que allarga la baixa de paternitat fins a les 16 setmanes. Tot i així, el nombre d’homes que demanen aquesta baixa és molt ínfim. El 2017, de tots els homes que van ser pares, només 923 van sol·licitar aquest permís.
Aquest fet mostra com les cures d’infants segueixen recaient sobre les espatlles de les dones. Aquell mateix any, el 92,8% d’excedències per a cura de nens i nenes van ser sol·licitades per dones. Si donem un cop d’ull a les excedències per a cura de persones grans les dones representen 82,5% dels beneficiaris dels subsidis; és a dir, les cures segueixen sense ser compartides.

Escrivim la història amb tinta lila! Cada dia és 8 de març! Escrivim la història amb tinta lila! Cada dia és 8 de març!