< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

20.11
2009
L’ ombra d’una dictadura

Les JERC Sabadell denunciem l’ incompliment de la Llei de la Memòria Històrica, aprovada pel Congreso español, i de la moció aprovada pels grups municipals al Ple Municipal de Sabadell, per la retirada de símbols del règim franquista encara existents i visibles a la via pública, en especial les plaques amb l’escut falangista, el jou i les fletxes, del  Ministerio de la Vivienda.
Aquestes identifiquen els blocs de pisos de protecció oficial que es van construir durant la dictadura de Franco. A Sabadell encara les podem trobar a la porta de molts immobles.

 Fa més d’un any, les JERC Sabadell vam intervenir al Ple Municipal per a que l’Alcalde de la ciutat, Manel Bustos, retirés totes les plaques que quedaven als edificis sabadellencs. Vam presentar un recull fotogràfic, amb les adreces concretes, per tal de que és fes efectiu la retirada i fossin substituïdes per les plaques actuals, a través de l’empresa pública Adigsa. L’actuació de les JERC va ser ben vista des del grup municipal del PSC, sobretot per l’alcalde que ens va felicitar la feina realitzada i que, a més a més, es va comprometre a fer una retirada efectiva el més aviat possible.  Després d’un any les plaques feixistes encara segueixen a les portes dels immobles.

 Aquest 20 de novembre, 34 anys després de la mort de Franco,  és una data reivindicativa arreu dels Països Catalans per recordar una època de repressió a la nació catalana. Creiem que és una falta de respecte a tots aquells que van lluitar contra el feixisme i van deixar-hi  la vida, persones que van lluitar contra la repressió d’un règim dictatorial que oprimia la llibertat d’expressió i ideològica.

Les JERC Sabadell demanem a l’alcalde Manel Bustos que compleixi la llei de la Memòria Històrica i la moció aprovada pel Ple Municipal i realitzi la retirada de les plaques franquistes. Per això assistirem , un cop més, a la propera sessió del Ple de l’ 1 de desembre, per reivindicar la retirada de tot símbol feixista de la nostra ciutat. Animem a tots els ciutadans i ciutadanes de la nostra ciutat a acompanyar-nos durant la sessió plenària. Tots i totes fem la democràcia.