< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

28.04
2010
1 de Maig: el jovent plantem cara a la crisi!!

El jovent dels Països Catalans afrontem aquest nou 1 de Maig en un context d’extrema dificultat. L’actual crisi econòmica, possiblement la primera gran crisi de dimensions globals de la història, ha posat de manifest les contradiccions més salvatges dels discurs neoliberal, àmpliament estès en els darrers anys de creixement econòmic, que ha provocat que avui hi hagi més de 200.000 joves a l’atur. L’especulació internacional, l’enriquiment d’uns quants i la creença que el mercat per si sol era la solució a tots els problemes han evocat les economies del món a un ajust traumàtic carregat onerosament a les esquenes dels de sempre, els col·lectius més vulnerables: els treballadors, les dones, els immigrants i el jovent. Arreu d’Europa s’evidencia com mai la necessitat de fer front al discurs imperant de retallada de conquestes socials assolides a través de molts anys de lluita de la classe treballadora. Cal posar fi a aquesta cursa accelerada cap a l’abisme i garantir i ampliar els drets socials del conjunt de treballadors i treballadores. Cal prendre el relleu i tornar a guanyar el debat de les idees enfront dels ideòlegs de les 65h o la precarietat laboral.

El jovent dels Països Catalans afrontem aquest nou 1 de Maig en un context d’extrema dificultat. L’actual crisi econòmica, possiblement la primera gran crisi de dimensions globals de la història, ha posat de manifest les contradiccions més salvatges dels discurs neoliberal, àmpliament estès en els darrers anys de creixement econòmic, que ha provocat que avui hi hagi més de 200.000 joves a l’atur.

L’especulació internacional, l’enriquiment d’uns quants i la creença que el mercat per si sol era la solució a tots els problemes han evocat les economies del món a un ajust traumàtic carregat onerosament a les esquenes dels de sempre, els col·lectius més vulnerables: els treballadors, les dones, els immigrants i el jovent.

Arreu d’Europa s’evidencia com mai la necessitat de fer front al discurs imperant de retallada de conquestes socials assolides a través de molts anys de lluita de la classe treballadora. Cal posar fi a aquesta cursa accelerada cap a l’abisme i garantir i ampliar els drets socials del conjunt de treballadors i treballadores. Cal prendre el relleu i tornar a guanyar el debat de les idees enfront dels ideòlegs de les 65h o la precarietat laboral.

Si la crisi econòmica a nivell global ja ha estat prou dura, el jovent català a més a més ha de fer front a una altra crisi: la d’un model de creixement econòmic caduc, de curta volada i insostenible, basat eminentment en el sector de la construcció i la competència en base a la mà d’obra barata. Davant d’això, les úniques propostes de diàleg han estat fins ara les retallades socials, l’ampliació de l’edat de jubilació, l’ampliació de facilitats a l’acomiadament, o les subvencions milionàries al sistema financer.

Cal trencar amb aquesta tendència i començar a enfocar el debat des de l’esquerra, apostant per un nou paradigma de creixement econòmic basat en la cohesió social, la sostenibilitat i un nou model productiu. I ho hem de fer amb les eines pròpies d’un estat, l’estat català, que permeti aprofundir en l’emancipació juvenil, les polítiques actives d’ocupació o l’augment de beques adaptades a la nostra realitat social i econòmica. Trencar el binomi entre les solucions a la crisi i la rebaixa de drets dels treballadors apostant per la línia marcada en l’Acords d'Ocupació Juvenil de Catalunya (AOJC), els diferents Pactes Nacionals aprovats al Principat; per tal d’evitar que no acabin pagant la crisi els de sempre.

Cada cop són més els catalans i les catalanes que tenen clar que la dependència política dels estats espanyol i francès no fan més que dificultar la sortida de la crisi econòmica i és que lluny dels discursos buits en aquest 1 de maig, les JERC volem refermar-nos en la convicció que la justícia social i l’emancipació nacional són més necessàries que mai i de fet, són l'única via possible per sortir de l’actual crisi econòmica i evitar en el futur una situació com la que vivim en aquests moments. Perquè com deia Fuster “tota política que no fem nosaltres, serà feta contra nosaltres”.

Les JERC, fem una crida al jovent català a sumar-se a les manifestacions d’aquest 1 de maig per defensar els drets del jovent treballador dels Països Catalans i el dret del nostre poble a la llibertat. Jove: surt al carrer i defensa els teus drets.

LLISTAT D'ACTES

BARCELONA

10:30 – Ofrena floral a Francesc Layret i parlaments (Plaça Goya)

12:00 – Manifestació de la Intersindical-CSC (Plaça Universitat)

VALÈNCIA

11:30 – Manifestació (Plaça Sant Agustí)

CASTELLÓ

11:30 – Manifestació ( Plaça de la Independència)

ALACANT

11:30 – Manifestació ( Escales IES Jorge Juan)


MÉS INFORMACIÓ:

Trobareu la resta d'actes de la Intersindical-CSC aquí:

http://intersindical-csc.cat/index.php?obre=061maig10

jerc1demaig-799.jpg jerc1demaig-799.jpg