< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

14.05
2013
Campanya de reflexió per la igualtat de gèneres

Avui iniciem una petita campanya adreçada al jovent del barri per reflexionar sobre la situació de la dona actualment i per pensar com volem que sigui en un futur Estat Propi. Per fer-ho, hem ideat un cicle d'entrevistes amb noies i dones del districte per conèixer la seva opinió i saber quines propostes innovadores tenen per seguir lluitant pels seus drets, històricament, sovint manllevats. Us presentem, per tant, i per començar, l'entrevista a una estudiant de primer del batxillerat científic de l'escola Súnion de Barcelona. Aquí la teniu!

Creus que homes i dones gaudeixen de les mateixes oportunitats en l'àmbit estudiantil?


Depèn de l'indret on es visqui. En països com Catalunya on l'educació és obligatòria fins als 16 anys sí. Tradicionalment les noies no estudiaven i es quedaven a casa ajudant en tasques com la neteja i, sobretot, tenint cura dels germans petits. Ara, com que les noies han d'anar a l'escola fins als 16 de forma obligatòria les famílies s'organitzen i en arribar a l'edat en què les noies poden deixar l'escola ja no fan falta per ajudar amb els germans petits. Si això ho sumem amb el fet que una dona que no tingui feina i sigui mantinguda econòmicament per un home és cada cop més freqüent (degut sobretot a que una família de classe mitjana no pot subsistir actualment amb un sol sou) fa que les noies d'aquests països tinguin les mateixes oportunitats que els nois.

Tot i així, si ens basem en els països on l'educació no és obligatòria o està poc controlada (on no es fa res si algú falta repetides vegades a l'escola, per exemple) la meva resposta serà no. El fet que l'educació no sigui obligatòria, fa que la gent la vegi més com un luxe i no com un dret i si es necessiten mans per treballar a casa s'enviarà abans als nois (que a més són els que es considera que hauran de treballar per portar el menjar a casa seva) que a les noies. També hi ha països on l'educació és obligatòria només fins més o menys quan ja s'ha aprés a llegir, si això ho sumem amb l'alt nombre de fills que sol tenir una família d'allà, quan la nena deixa d’haver d'anar a l'escola els seus germans encara són prou petits com perquè hagi d'ajudar a cuidar-los en lloc de seguir amb la seva educació. En aquests països la situació segueix sent molt desigualitària.

Fora de l’àmbit estudiantil, en el dia a dia, creus que és igual?


La resposta torna a variar segons el país tot i que en aquest cas és simplement un nivell d'intensitat. Es pot dir que en els països que ens agrada anomenar "desenvolupats" la situació en l'àmbit laboral és prou igualitària (tot i que encara si ha de treballar ja que hi ha gent reacia a contractar una dona pel fet que es pot quedar embarassada o dones que cobren menys dels que els tocaria només per ser dones). Tot i així, la societat encara considera que és responsabilitat de la dona fer totes les feines de casa i cuidar dels nens. Això és summament injust ja que, en molts casos, quan la dona arriba a casa després de treballar tantes hores com el seu marit encara ha de fer la neteja, el sopar... Això o té contractat algú que li ho fa (generalment una altra dona). A més, es segueix presentant a la dona com un objecte que ha de ser atractiu a la vista en primer lloc (i després ja serà llesta i el que vulgui, però que sigui atractiva) i en lloc de millorar ara s'està arrossegant als homes a la mateixa presó esteriotipada. Tot i això encara ens hauríem de considerar afortunats ja que hi ha països on la dona pot ser condemnada a mort per adulteri tot i que es felicita els homes que ho fan (cosa contradictòria ja que si l'home enganya bé ha d'enganyar amb algú i en una majoria aquest algú és una dona) i on, a més, les dones no poden aconseguir feines mínimament bones (per no parlar de viure soles o fins i tot, anar al metge si aquest no és parent).

Penses que existeix discriminació de gènere en l'actualitat?

Sí, crec que encara hi ha discriminació de gènere tot i que aquesta està, a Catalunya i països per l'estil, bastant camuflada. Encara es dóna per suposat que som les dones les que hem de posar les rentadores, acompanyar als nens al metge... A més, els llocs de poder, en concret els polítics, estan reservats pels homes i, si hi arriba alguna dona, aquesta ha de ser implacable i dura.

Quins són els problemes més greus?

Calen millores sobretot en l'àmbit domèstic i publicitari, és a dir, s'ha d'acabar amb la idea que una de les principals virtuts de la dona ha de ser la bellesa i que és la principal responsable de les tasques domèstiques. A més, s'haurien d'evitar els estereotips de la dona com a donzella en perill que necessita ser salvada amb els que ens bombardeja constantment la televisió i la societat.

Si els discriminats històricament fóssin els homes, tu que ets una dona, què n’opinaries?

Evidentment ho trobaria injust. Curiosament sempre ha estat l'home el que en totes les societats era dominant (si no contem a les mitològiques amazones) en la meva opinió degut a que com que paríem els nens durant un parell de mesos havíem de ser protegides, a més, això creava un vincle més fort entre la mare i el nen que no existia amb el seu pare (que a vegades ni es coneixia) així que era ella la que es quedava cuidant-lo i per eliminació els homes anaven a caçar. En una societat primitiva on la força era el que manava va marcar l'inici del patriarcat.

Com preveus la situació de la dona en un futur proper?

Jo crec fermament que millorarà, depenent dels països més ràpidament o més lentament. Ens el països, abans mencionats, on la situació de la dona és precària com a mínim, millorarà molt ràpidament ja que, gràcies a les noves tecnologies, les dones d'aquests països poden veure la situació en els països on hi ha més igualtat i que es mereixen tenir més oportunitats. Ens els països on la situació és més igualitària, però, millorarà més lentament ja que les dones estem prou bé com per poder viure tranquil·lament i els ésser humans no perseguim els canvis si no són absolutament necessaris (almenys no intensament).

Finalment, com t'imagines la situació de la dona quan assolim l'Estat Propi?

Sincerament no veig com ha d'afectar a la situació en general de les dones de Catalunya l'Estat Propi. Evidentment afectarà i portarà millores però només en la mateixa mesura que els homes. Al cap i a la fi, la societat és la mateixa, tingui el nom que tingui.