< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

23.12
2016
Per unes festes responsables

Les JERC Les Corts i JERC Sarrià-Sant Gervasi organitzem una acció conjunta per reflexionar sobre el consum, sota el lema «Quan compres, penses?». El 23 de desembre a la tarda, moment que marca l'inici de les festes, anem a L'Illa i a El Corte Inglés de Diagonal a reivindicar que cal repensar quin consum fem. L'acció consisteix en omplir aquests centres comercials de pamflets que facin reflexionar sobre el consumisme, tot defensant un consum responsable.

Les festes d'hivern s'acostumen a associar a un consumisme excessiu i poc reflexiu. Aquest excés no és més que una part visible d'un model socioeconòmic que prioritza el benefici comercial de grans corporacions i legitima unes condicions laborals precàries, una malversació dels recursos naturals i una ideologia individualista i discriminatòria.

Entenem que demanar a la gent que deixi de legitimar el model esmentat amb el seu consum és una tasca complicada. Per això, davant d'aquest model alienant i buit de valors que considerem bàsics, optem en aquesta ocasió per aturar-nos a pensar sobre com fer un consum responsable. Per unes festes feministes, socialistes i ecologistes, demanem que es tingui en compte l'origen del producte i tota la ideologia que aquest porta implícita, tant en la seva producció com en la seva venta.

Reivindiquem el comerç de proximitat i ens neguem a comprar en espais que vulnerin els drets laborals de les seves treballadores. No oblidem que gran part dels productes que consumim són produïts i venuts en condicions nefastes per part de treballadores amb un salari de misèria. Recordem que moltes corporacions multinacionals, que cerquen un benefici sense escrúpols, produeixen en països en vies de desenvolupament en unes condicions precàries.

El consum excessiu de carn contribueix a augmentar el patiment dels animals, alhora que esdevé insostenible pel planeta. Entenem també que s'ha de cuidar la relació entre l'ésser humà i la natura. Això implica respectar els recursos disponibles, tant en la seva explotació com a partir d'una producció que no danyi el medi.

Evitem comprar productes que tinguin una caducitat imposada per tal de generar necessitat de consum. Vigilem amb l'obsolescència programada. Així mateix, apostem pel reciclatge i la reutilització a l'hora de fer regals.

Quan decidim què regalem, no permetem que ens influenciïn els rols socials preestablerts. En aquest sentit, és imprescindible recordar que els regals no són ni per noies ni per nois, són per totes les persones siguin del sexe que siguin. També recordem que la publicitat mai és neutre: pretén vendre un producte a partir d'una ideologia.

Per tot això, les JERC Les Corts i JERC Sarrià-Sant Gervasi demanem que es faci un consum responsable, no només ara sinó sempre.

Decàleg per unes festes responsables Decàleg per unes festes responsables