< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

17.02
2014
Primera jornada formativa al Casal Joan Solé i Pla

 El passat dijous dia 13 de febrer vam iniciar un cicle de jornades formatives al Casal. La Sílvia Casola (sociòloga i secretària nacional de la Dona per les JERC) va ser la primera convidada i ens va parlar sobre la contrareforma de la llei de l'avortament. L'objectiu era poder comentar amb coneixement de causa els perquès d'aquesta nova llei que el govern de l'estat vol instaurar aparentment sense cap necessitat. Recordem que el dia 11 de febrer es va aprovar tirar endavant l'avantprojecte d'aquesta llei, una llei que ens fa retrocedir en el temps ja que anul·la certs aspectes de l'anterior que van costar molt d'aconseguir.

El vespre va començar amb un repàs de les diferents lleis que s'han redactat que han fet referència a l'avortament. L'any 1985 es va aprovar la primera llei de l'avortament, una llei que funcionava per supòsits és a dir, només podies realitzar un avortament si et trobaves en un o més d'aquests tres casos: violació, malformació i/o perill psicològic per a la mare. El 2010 es redacta de nou i pren el nom de "Llei pels drets sexuals i reproductius" i es va passar de supòsits a terminis de caràcter mèdic per realitzar un avortament, s'agafà un criteri més objectiu tot i que també problemàtic en certs aspectes, aquesta llei va provocar un canvi de perspectiva. Un cop contextualitzats vam començar a pensar en base al nom de la llei en qüestió “Ley Orgánica para la protección de la vida del concebido y de los derechos de la mujer embarazada”. La Sílvia ens comentava que aquestes paraules no contemplen que cap dona pugui decidir sobre el seu propi cos, la sexualitat i la maternitat. És denunciable doncs que el govern de Rajoy (més concretament el ministre Gallardón) intenti justificar l'acceptació d'aquest projecte al·legant un seguit de fets objectius que ells separen de la seva ideologia. Fins i tot s'han atrevit a dir que aquesta contrareforma es durà a terme per protegir les dones. Segurament, el concepte que no entén el govern és que es pot estar a favor de l'avortament sense estar en contra de la maternitat. 

Des d'aquí volem donar les gràcies a la Sílvia per venir i també volem dir-li que seguirem lluitant perquè només podem guanyar sortint al carrer. De fet, així va ser el divendres dia 14 de febrer a la tarda en la manifestació convocada a Barcelona que va aplegar centenars de persones. Per tant, tal i com ella diu "Us agradi o no, jo sóc una dona lliure i lluitadora que no permetrà que cap ministre, ni cap govern ni cap església decideixi sobre el meu cos!"

Jornada Formativa Jornada Formativa