< Tornar enrere

ACTUALITAT: CAMPANYES

2014
Socialitzem la llibertat

Les JERCSant Andreu inciem la campanya per les municipals

El passat 7 de desembre, les JERC Sant Andreu iniciàrem la campanya "Socialitzem la llibertat" per les municipals del maig de l'any vinent. L'objectiu de la qual és fer una sèrie d'actes al carrer convidant entitats i personatges independents per crear debat i recollir propostes pel programa per les eleccions de tothom. 

L'esdeveniment de la setmana passada anava dirigit d'una banda a l'educació reglada i d'altra banda a caus i esplais. L'acte el va cloure la consellera del districte per ERC-Sant Andreu, Montse Benedí. Aquí us deixem l'acte;

EDUCACIÓ. Intervenció d'AJEC
- Es defensa la participació del jovent els temes socials i consideren que la participació als instituts i als consells escolars és essencial; el jovent ha de participar de les decisions educatives. A més, es defensa el vot als 16 anys.
- Els sindicats han de ser una de les eines que permetin fer arribar la veu del jovent a l'Ajuntament.

CAUS I ESPLAIS. Intervenció de Pau Morales
En l'educació en el lleure existeixen dos grans tipus d'entitats: els esplais (de tradició laica) i l'escoltisme (vinculat més a l'Església; a Catalunya té un caire progressista). La principal diferència és el mètode que segueixen; mentre els esplais van evolucionant, els caus segueixen els principis de l'escoltisme.
 
Les principals problemàtiques de l'educació en el lleure són:
1.     Manca de reconeixement de la tasca educativa.
2.     Cal desenvolupar la tasca en un espai en condicions. A Barcelona, 25 caus desenvolupen la seva tasca en locals de l'Església.
3.     Garantir el finançament de l'activitat. Aconseguir autofinançar-se és molt complicat. Cal debatre sobre quin és el millor model de subvencions (podria ser un bon mètode donar subvencions per projectes?).
Cal garantir l'accés de tots els infants a l'educació en el lleure.

POLÍTIQUES DE JOVENTUT. Intervenció de Montse Benedí
La situació del jovent per culpa de la crisi econòmica ha empitjorat molt: augment de la precarització, increment del preu dels estudis, increment del preu del transport públic, augment del 50% de l'emigració del jovent...
 
L'Ajuntament de Barcelona, pel que fa a joventut, ha elaborat el Pla Jove 2013-2016 (amb mesures de poca profunditat), ha suspès l'aplicació del Pla d'Equipaments Juvenils 2008-2015 (a Sant Andreu només s'ha fet l'Espai Jove Garcilaso) i ha aprovat un Pla de Xoc contra l'Atur Juvenil (a proposta del PSC i amb l'abstenció de CiU) que s'ha desenvolupat a mitges. L'Ajuntament, per lluitar contra la precarització, hauria de fer d'interlocutor entre el jovent i les empreses.
 
Pel que fa a l'àmbit de l'educació, cal tenir en compte que l'educació no és una despesa, sinó una inversió de futur. Cal fomentar la FP, ja que l'actual model -diferent al de la resta d'Europa- no funciona; a Sant Andreu, a més, caldria fer un institut públic de FP perquè actualment és l'únic districte de Barcelona que no en té. Pel que fa a l'ensenyament obligatori, cal construir l'institut planificat a la Fabra i Coats; pel que fa a l'educació en el lleure, des de l'Ajuntament cal enfortir els vincles amb les entitats.
 
Les polítiques de joventut han de ser transversals i transformadores; a Sant Andreu, districte en el qual el regidor també porta els temes de joventut a l'Ajuntament de Barcelona, només s'ha convocat un consell de joventut en tres anys. 


Cartell de l'acte Cartell de l'acte