< Tornar enrere

ACTUALITAT: CAMPANYES

2020
Xerrada Reducció de la ingesta de carn

Quarta xerrada de la campanya de 'Trenquem els Mites'!

Davant d'una situació de pandèmia mundial, el jovent no s’atura! ✊🏼

Xerrada per a conèixer els beneficis ecològics, nutritius i ètics que suposa la reducció de la carn en el nostre dia a dia. 

Aquesta xerrada es va dur a terme el 2 d'abril de 2020 de manera telemàtica. Podeu consultar-la al complet al següent enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=XOzYIMUu-HI    

Al nostre compte de Twitter també vam seguir la xerrada amb algunes de les intervencions més destacades. Aquí teniu l'enllaç al fil: https://twitter.com/joventstandreu/status/1245750347110498311?s=20   

A continuació adjuntem un resum de la xerrada. Agraïm a totes les persones que la van visionar i hi van participar fent preguntes a les ponents, generant un debat molt ric!

Gil Hortal, de Fridays for Future Barcelona.
Beneficis pel medi ambient de reduir la ingesta de carn:
 
- Justícia climàtica: es basa en què el canvi climàtic no és una qüestió únicament mediambiental, sinó que també és una qüestió política, econòmica i social. Les solucions que es plantegen a l’emergència climàtica han de ser justes: a la nostra societat hi ha presents grans desigualtats que s’han de tenir en compte. Alhora, també cal introduir canvis en la manera com vivim, com ens relacionem i, també, com ens alimentem.
- El sistema alimentari actual és completament insostenible i injust des d’un punt de vista ètic i social. Consumeix una gran quantitat de recursos per produir i distribuir tots els productes que tenen un impacte molt dolent pel medi ambient i les persones.
- Als anys 60, la demanda de carn era d’1/5 part de la que és avui en dia. Per tant, es conclou que les societats desenvolupades consumeixen molta més carn de la que necessiten.
- Es calcula que un 14-15% de les emissions de gasos hivernacle a nivell global provenen de la ramaderia, cosa que contribueix a l’escalfament global.
- ¾ de la superfície agrícola mundial es destina a alimentar ramat. Això causa grans deforestacions de boscos, un dels agents més importants per combatre el canvi climàtic. A més, la deforestació també destrueix molta diversitat i ecosistemes.
- La indústria càrnica causa el malbaratament i la contaminació de l’aigua, un be essencial que cada dia és més escàs en un context d’emergència climàtica. Una dieta omnívora consumeix més aigua que una dieta vegana.
- Cada vegada hi haurà menys terrenys per produir aliments, cosa que atemptarà contra la seguretat alimentària de tothom, especialment dels països més pobres. El gran repte del segle XXI serà lluitar per un repartiment equitatiu dels recursos.
- La solució que podríem trobar contra la indústria càrnica, sobretot la intensiva, passa per apostar per models de producció d’aliments més sostenibles i que consumeixin menys recursos. Per tant, la reducció de la producció de carn és quelcom imprescindible.
- La nova dieta basada en productes d’origen vegetal hauria de provenir d’un cultiu ecològic i de proximitat, promovent la sobirania alimentària.
- Hem de ser capaços de generar noves maneres de funcionar, sent resilients, hem de trobar alternatives per construir una societat més justa i un futur millor.
 
Helena Cañas, estudiant de Ciència i Tecnologia dels Aliments:
Beneficis per la salut de reduir la ingesta de carn:
 
- Què estan fent les institucions davant la crisi alimentària que ens vindrà en els propers anys? Hauríem de reduir el consum de producte animal, el consum que en fa la població és molt superior al recomanat per la societat, en mengem molt més de 2 dies a la setmana, que és el recomanat. El consum actual és gairebé el doble que el recomanat.
- El consum de carn en els centres escolars també acostuma a ser molt major del recomanat i, en canvi, el de llegums és molt menor.
- La indústria càrnica és la 2a indústria alimentària més potent de tota Espanya després de la indústria del pa. Està creixent el consum de carn transformada, processada i de mala qualitat.
- Des de la vessant socioeconòmica, els que més carn consumien eren els de renda mitjana-alta. Quan la carn ha esdevingut un producte més accessible per a tothom, la població ha optat per consumir-ne més, tot i no necessitar-la.
- La carn és perjudicial per a la salut: La carn redueix l’esperança de vida, augmenta el risc de malalties relacionades amb el sistema cardiovascular, augmenta el risc de càncer, el risc de diabetis tipus II i el risc d’obesitat.
- Les dietes vegetarianes son les que tenen una petjada ecològica menor, amb molta diferència. El cost monetari també és molt menor en les dietes vegetarianes que en les mediterrànies.
- Hi ha moltes indústries de productes vegetarians que s’estan aprofitant d’aquesta nova tendència. No deixen de ser uns monopolis empresarials que volen treure diners que fan productes que tenen un impacte ecològic gran i a nivell nutricional tampoc son adequats. Cal tenir en compte de no caure en aquests productes ultraprocessats, sinó que cal prendre partit pels llegums, els fruits secs, la pasta... Un conjunt de productes de proximitat i molt més saludables.
- I les proteïnes? No és important la font d’on vinguin les proteïnes, perquè al final tot es convertirà en aminoàcids. El que es recomana es barrejar els grans, les llegums, els fruits secs i els vegetals, d’aquesta manera obtindrem tots els nutrients necessaris.
- La població de les societats desenvolupades consumeix moltes més proteïnes de les que necessiten. És molt difícil no arribar al nivell de proteïnes recomanat pels científics.
- En relació al ferro, aquest es pot aconseguir de moltes altres fonts, com per exemple els fruits secs, les llegums o el bròcoli. Es recomana consumir-los amb productes que aportin Vitamina C.
- En relació a la Vitamina B12, només la produeixen els microorganismes. Les persones que la reben dels animals és perquè es dona suplements de B12 als animals, cosa certament incongruent. Es recomana la suplementació, cosa que no ha de ser un problema, és molt millor això que no haver de prendre pastilles per reduir el colesterol.
 
Eze Paez, del Centre for Animal Ethics (UPF)
Beneficis ètics i polítics de la reducció de la ingesta de carn:
 
- Les activitats de braus o de circ no son les úniques activitats econòmiques en què causem danys als animals, ni tampoc les més importants.
- Cada any es processa i mata entre 1 i 3 bilions d’animals. Els danys que causa la indústria alimentària a aquests animals son molt greus: confinament de per vida, trituració, separació de les seves criatures, embaràs artificial... És raonable tancar els ulls davant d’aquests fets? És just?
- Convivim amb un sistema de violència institucionalitzada envers els animals, que son individus amb interessos propis i amb el dret de no patir i no morir. Està justificat, doncs, menystenir els seus interessos pel simple fet de no ser éssers humans? Aquesta discriminació per raó d’espècie s’anomena especisme.
- Si rebutgem el capacitisme entre els éssers humans, aquest tampoc pot ser vàlid per discriminar els éssers no humans. La intel·ligència o l’espècie no son importants per decidir com actuar segons l’impacte positiu o negatiu que tindrà la nostra acció.
- La sintiència és la capacitat d’experimentar plaer i dolor i, per tant, tenir interessos en no patir. Tots els éssers vertebrats son sintients. Els éssers humans no necessitem menjar animals per tenir una dieta saludable. Si en mengem, és cert que n’obtenim un gaudi, el seu sabor, però si rebutgem qualsevol actitud discriminatòria, no podem concloure que el gaudi justifiqui el dany que se’ls genera.
- Des del republicanisme, segons Eze Paez, no hi ha cap excusa per a justificar que els animals estiguin sotmesos al control i els interessos dels humans. Es tracta d’un col·lectiu molt nombrós que no gaudeixen de gairebé cap protecció, sinó que el nostre sistema està dissenyat per garantir-ne la seva subordinació.
 
Respostes a les preguntes plantejades pel públic:
- El canvi de model alimentari serà progressiu, en cap cas es farà d’un dia per l’altre. Això només es farà de manera gradual mentre els consumidors canviïn les seves preferències de consum, però cal recalcar que no seria un canvi sobtat i per tant l’economia es podria adaptar. Cal tenir en compte que aquests canvis no afectin de manera més greu a les persones que afecten més les desigualtats imperants en la societat.
- Cal posar el focus en la indústria intensiva, que és la que més beneficis econòmics s’endú, la que més dany causa al medi ambient i, en general, la més perjudicial. La ramaderia extensiva es pot criticar des del punt de vista ètic, però des del punt de vista ecològic es pot justificar pels diversos beneficis que té la pastura en aquest sentit.
- Com s’ha demostrat anteriorment, una dieta vegetariana no és de classe, ni molt menys, és molt més cara una dieta mediterrània que una vegetariana.

 

4a xerrada de 'Trenquem els Mites': Reduïm la ingesta de carn! 4a xerrada de 'Trenquem els Mites': Reduïm la ingesta de carn!