< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

05.06
2015
Entrevista a Júlia Solà, secretària nacional de Medi Ambient i Política Territorial

En el marc del dia mundial del Medi Ambient entrevistem a la Júlia Solà, militant de les JERC Vic, i des del passat mes de març secretària nacional de Medi Ambient i Política Territorial de les JERC.


Quins motius t'han fet acceptar la secretaria de medi ambient i política territorial?
Des de sempre la relació dels humans amb l'entorn ha estat un tema que m'ha interessat. Crec que és vital definir unes estratègies clares de desenvolupament territorial ja que són claus alhora de definir el model de país que es defensa. És per això que vaig acceptar el repte de ser secretària de medi ambient i política territorial amb moltes ganes de treballar en un aspecte definidor dels valors de les JERC.
 
En quins temes mediambientals ha de millorar Vic?
Crec que a dia d'avui encara falta molta educació i conscienciació en temàtica mediambiental. Caldria que els ajuntaments com a ens més propers a la ciutadania oferissin més oferta centrada en el tema i que prioritzessin la preservació del medi natural.  A la nostra ciutat encara que s'ha millorat els espais naturals que l'envolten falta dedicar recursos per al seu manteniment així com per a millorar la qualitat dels cursos fluvials que la creuen.
 
Quines seran les línies d'actuació de la sectorial de Medi Ambient i Política Territorial?
Seguirem com sempre participant de les plataformes i moviments socials que treballen per  la preservació del medi ambient com ara la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) o Aturem Bcn World. Paral·lelament farem un debat amb tota la militància per definir amb detall el nostre model territorial de mobilitat.
 
Quina posició pren les JERC sobre el Fracking?
Les JERC ens mostrem contraris al Fracking o fractura hidràulica horitzontal ja que posa en risc el nostre entorn, contaminant els aqüífers i emetent gasos d'efecte hivernacle. El model energètic que volem pels Països Catalans és basa en l'ús d'energies renovables i de lliure captació. A més cal que la generació d’energia tingui lloc prop del punt de consum per tal d'evitar al màxim la seva pèrdua en el transport.
 
Com creus que pot afectar el TTIP en el medi ambient europeu?
El TTIP (Acord Transatlàntic de Comerç i Inversions) suposa una greu amenaça per a les normatives europees en matèria mediambiental, ja que productes i procediments actualment prohibits a la Unió Europea podrien ser legals amb l'entrada en vigor del tractat. Per exemple els productes transgènics podrien ser importats en massa gràcies a la homogeneïtzació legislativa que porta implícit el TTIP.

Júlia Solà, secretària nacional de Medi Ambient i Política Territorial de les JERC Júlia Solà, secretària nacional de Medi Ambient i Política Territorial de les JERC