< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

28.03
2018
El ple de l'ajuntament de Vilassar aprova la moció en memòria de Guillem Agulló

Les JERC Vilassar Cabrils hem defensat la proposta al ple, que ha estat presentada pels grups municipals ARA Vilassar i la CUP.

Enguany se celebren 25 anys de l'assassinat del militant valencià de Maulets, Guillem Agulló. Davant d'aquest fet, les JERC Vilassar Cabrils vam presentar a l'assemblea d'ARA Vilassar la proposta de moció elaborada pels companys del País Valencià, que va ser aprovada. Així doncs, la moció va ser presentada a l'ajuntament juntament amb el grup de la CUP Vilassar. Finalment la proposta ha estat defensada al ple pel portaveu de la Secció Local, en Miquel Ortiz.

Aquesta moció demana retre homenatge a la figura del jove de Burjassot com a víctima del feixisme i refermar el compromís de Vilassar en la lluita contra els delictes d'odi, racisme, xenofòbia i homofòbia. També proposa el nom de Guillem Agulló i Salvador a la comissió de nomenclàtor per dedicar un espai públic o carrer a la seva memòria. 

La moció ha estat aprovada amb els vots a favor d'ARA Vilassar, el PDeCAT i  la CUP; els vots en blanc del PSC i els vots en contra del PP.

A continuació us adjuntem la moció.

MOCIÓ DELS GRUPS MUNICIPALS D’ARA VILASSAR I LA CUP  PER A RETRE HOMENATGE A LA MEMÒRIA DE GUILLEM AGULLÓ I SALVADOR
 
 
1. ATÈS que enguany es commemoren 25 anys de la mort de Guillem Agulló i Salvador, el jove de Burjassot que l’11 d’abril de 1993 va ser brutalment assassinat per un grup de joves d’ideologia neonazi a la localitat de Montanejos, a la comarca de l’Alt Millars.
 
2. ATÈS que la mort de Guillem Agulló, membre de l’organització política Maulets, no fou casual, sinó motivada per l’odi a la seua militància independentista i antifeixista. Tal i com es constatà, ja que els joves que van intervenir en l’assassinat eren coneguts per la seva ideologia ultranacionalista.
 
3. ATÈS que en el judici del cas, fet a Castelló de la Plana l’any 1995, el jutge va condemnar un dels acusats, el confés i autor de les ganivetades Pedro Cuevas, a 14 anys de presó per homicidi i va absoldre la resta del grup. Pocs dies després, un dels acusats, Juan Manuel Sánchez, va participar en una agressió amb navalla al barri del Carme de València. Dels 14 anys de condemna, Pedro Cuevas en va complir 4 a la presó i, per a les eleccions municipals del 27 de maig de 2007, es va presentar a les llistes del partit ultradretà Alianza Nacional en el número 4 per Xiva de Bunyol.
 
4. ATÈS que malauradament, durant els darrers anys els Països Catalans han estat testimoni de nombrosos delictes d’odi, atacs a les seus de partits polítics, sindicats i associacions així com manifestacions racistes i xenòfobes a molts barris de les nostres ciutats, en una espiral creixent i de desacomplexament especialment els darrers mesos davant la impunitat i fins i tot complicitat per part dels aparells de l’Estat. 
 
5. ATÈS que tot i així, la família de Guillem ha lluitat al llarg d’aquests 25 anys per tal de mantenir viva la memòria i la lluita del seu fill, del nostre conciutadà, malgrat les amenaces rebudes i la indiferència institucional amb la que van topar al País Valencià.
 
6. ATÈS que d’ençà s’han succeït continuadament manifestacions de rebuig, pronunciaments d’institucions, universitats, instituts d’ensenyament i escoles, així com d’organitzacions polítiques de diferent signe i de milers de persones anònimes amb manifestacions als carrers de molts punts dels Països Catalans. Així mateix, diversos grups de música han anat fent cançons per a homenatjar-lo, entre d’altres Feliu Ventura i Obrint Pas.
 
7. ATÈS que el Govern Valencià, el 12 d’abril de 2016, va realitzar a les Corts Valencianes un acte de justícia, homenatge i restitució de la figura de Guillem Agulló i Salvador amb la lectura i l’aprovació –per unanimitat- d’una Declaració Institucional.
 
8. ATÈS que els informes Raxen del moviment contra la intolerància assenyalen malauradament, any rere any, les agressions i incidents relacionats amb els delictes d’odi, per racisme, homofòbia o discriminació, entre d’altres que es produeixen al nostre país.
 
9. ATÈS que el passat 1 i 3 d’Octubre les institucions espanyoles amb les seves actuacions a Catalunya van legitimar el feixisme i d’ençà fins ara s’han anat propagant agressions i actes de vandalisme dels grups de delinqüents neonazis i feixistes arreu dels Països Catalans, com els  del passat 9 d’Octubre de 2017. Episodis lamentables que ens recorden que sempre hem de restar amatents i combatent el feixisme que se sent impune als nostres carrers.
 
Per tot això, els grups municipals d’ARA VILASSAR i la CUP proposen que el Ple Municipal de Vilassar de Dalt acordi:
 
PRIMER.- Retre homenatge a la figura de Guillem Agulló, el jove valencià assassinat brutalment per un grup de joves d’ideologia neonazi l’any 1993, i refermar el compromís en la lluita contra els delictes d’odi, el racisme, la xenofòbia i l’homofòbia.
 
SEGON.- Instar a les institucions actuants als territoris dels Països Catalans a impulsar lleis per combatre l’origen de la violència i l’odi a la diversitat ideològica, cultural, lingüística.
 
TERCER.- Proposar el nom de Guillem Agulló i Salvador a la comissió nomenclàtor per dedicar un espai públic o carrer a la seva memòria.
 
QUART.- Comprometre’s a donar suport a totes les iniciatives a favor de la recuperació de la memòria històrica, i també les iniciatives pedagògiques i de sensibilització per combatre el discurs de l’odi a la diversitat, per tal de garantir la tolerància zero a les manifestacions d’odi i agressions, en especial a l’Espai Públic del municipi.
 
Fer arribar els presents acords a la família de Guillem Agulló i a les Corts Valencianes.
 
 
Vilassar de Dalt, 7 de març de 2018


Guillem Agulló i Salvador Guillem Agulló i Salvador