< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

07.03
2010
ANEM PER FEINA. TRENQUEM BARRERES!

L’accés al mercat laboral i el manteniment d’un lloc de treball de qualitat són aspectes fonamentals que donen estabilitat a la vida de les persones i que permeten al jovent avançar cap a l’emancipació. El jovent, especialment les dones, es troba sovint amb barreres afegides a l’hora de trobar una feina que respongui a la seva qualificació i a les seves necessitats i expectatives. Aquestes barreres són obstacles que dificulten el ple desenvolupament i la plena autonomia de les dones. Tot i que algunes  han estat enderrocades per les lluitadores de les generacions anteriors, a mesura que s’han conquerit nous espais, les barreres han anat canviant i n’han sorgit de noves.

Amb motiu del 8 de març, dia internacional de les dones, les JERC volem fer evident que encara són molts els obstacles que les dones joves han d’afrontar per arribar a tenir una feina digna. La dificultat per trobar feina i la temporalitat són dos esculls que la crisi ha fet augmentar, de la mateixa manera, persisteix la discriminació salarial, que ha augmentat fins al punt que les joves guanyen un 30% menys que els homes per feines d’igual valor. L’assetjament sexual i per raó de sexe segueix conformant el nucli més dur i ocult de les discriminacions que pateixen les joves a la feina i que és sens dubte una mostra clara del manteniment de les relacions patriarcals en la nostra societat, on la dominació masculina segueix impune i es justifica en molts casos. Tampoc és fortuït, sinó efecte d’aquest ordre social que les joves segueixin concentrant-se en llocs de treball que es caracteritzen per una remuneració i un valor inferiors i que són en bona mesura una prolongació de les activitats que tradicionalment han fet en l’àmbit domèstic. La maternitat es relaciona també amb la dificultat de les dones per conciliar la vida familiar i professional. Més del 90% dels casos d’abandonament del mercat laboral “per raons domèstiques” corresponen a dones. Un fet que evidencia un cop més la necessitat que els homes comparteixin i es facin responsables del treball domèstic i de cura.

Per tot això, considerem que per eliminar les barreres que segueixen frenant el desenvolupament professional de les dones cal una transformació de les relacions socials i laborals. Les JERC considerem que per acabar amb les discriminacions cal construir un nou ordre social que valori per igual el treball remunerat i el treball domèstic familiar i de cura, que permeti que cada persona desenvolupi el seu talent i que es basi en el reconeixement de la diferència com a font d’enriquiment.

"Les dones representen la meitat de la població del món,
fan gairebé dos terços de les hores de treball,
reben una desena part dels ingressos globals
i tenen menys d'una centèsima part de la propietat del món."
(Informe de les Nacions Unides)

Països Catalans, 8 de març de 2010.