< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

14.03
2020
El Jovent Republicà ens aixequem contra la destrucció que pateix el nostre territori

14 de març, Dia mundial en Defensa dels Rius, el Jovent Republicà del Baix Llobregat ens manifestem per la vida de la nostra comarca i del nostre riu, el Llobregat. El Baix Llobregat es defineix a partir d'un dels rius més importants del país, sent alhora, un dels més contaminats, havent sigut abocador d'infinitat de químics de les indústries trobades durant tot el seu pas pel territori.

Avui 14 de març, Dia mundial en Defensa dels Rius, el Jovent Republicà del Baix Llobregat ens manifestem per la vida de la nostra comarca i del nostre riu, el Llobregat. El Baix Llobregat es defineix a partir d'un dels rius més importants del país, sent alhora, un dels més contaminats, havent sigut abocador d'infinitat de químics de les indústries trobades durant tot el seu pas pel territori.

La contaminació del nostre riu és causada per diferents fonts, però totes elles tenen un factor en comú, totes vénen donades de forma antropogénica. Una de les principals fonts, seria la contaminació del sòl, que pateixen les terres de la nostra comarca, per culpa de l'abocament de fertilitzants i insecticides, que finalment acaben al nostre riu. Aquests productes nocius acaben perjudicant i destruint la biodiversitat del Llobregat.


Malauradament, hem de posar en alerta que el Baix Llobregat és una comarca en constant destrucció, i no només perquè tinguem un riu contaminat. El capitalisme ha portat a la comarca projectes com el Pla Caufec i el Pla de Ponent, els quals pretenen edificar gran part de la muntanya de Collserola i del Calamot, així com gran part del parc agrari; o el projecte d'Eurovegas que amb l'organització de les veïnes va ser aturat.


D'altra banda, ens trobem davant d'un projecte d'ampliació de l'aeroport del Prat, un projecte inviable, i més encara en el moment en què ens trobem després d'haver patit el Gloria. Aquest temporal que va devastar rius, deltes i poblacions arreu dels Països Catalans. El Delta del Llobregat també es va veure afectat, deixant-lo en condicions complicades davant d'una regressió important de la costa. Aquesta ampliació, a part d'un fort impacte sobre el terreny i sobre l'ecosistema, també suposaria un impacte mediambiental evident permetent un augment considerable d'entrada i sortida de molts més avions.


La contaminació acústica, que afectaria les poblacions no tan sols del Prat, sinó també dels pobles veïns, així com la vida i convivència de totes les aus que habiten als aiguamolls del delta es veurien afectades. També posaria en perill la salut de les espècies habitants de l'entorn a causa d'un augment d'emissions de gasos d'efecte hivernacle.


Cal reflexionar sobre el model productiu i de consum que està consumint la nostra comarca. Cal apel·lar a les responsabilitats individuals, però cal destacar que per sobre de les petites accions calen mesures contundents per frenar a les grans empreses, oligopolis i indústries contaminants. Estan destruint la nostra comarca i si no actuem amb immediatesa arribarem al punt de no retorn en el qual mai recuperarem el nostre territori.

 

Comunicat del Jovent Republicà del Baix Llobregat pel Dia mundial en defensa dels Rius Comunicat del Jovent Republicà del Baix Llobregat pel Dia mundial en defensa dels Rius