< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

18.05
2007
Un treball que permeti emancipar-nos, el nostre objectiu

El treball és un element clau en el procés d’emancipació de tota persona. La manca de recursos propis genera una situació de dependència que impedeix la capacitat dels joves i les joves de dur a terme el seu projecte de vida. La precarització del mercat laboral juvenil, caracteritzada per la temporalitat, la sinistralitat laboral, els baixos ingressos, les prestacions socials i la sobrequalificació, és un dels principals obstacles del procés d’emancipació juvenil. L’objectiu no és només tenir feina, sinó que cal que sigui estable i de qualitat. Per tant, en l’àmbit del món laboral es promouran iniciatives en el camp de la inserció laboral i la millora de les condicions ocupacionals del jovent.

El treball és un element clau en el procés d’emancipació de tota persona. La manca de recursos propis genera una situació de dependència que impedeix la capacitat dels joves i les joves de dur a terme el seu projecte de vida. La precarització del mercat laboral juvenil, caracteritzada per la temporalitat, la sinistralitat laboral, els baixos ingressos, les prestacions socials i la sobrequalificació, és un dels principals obstacles del procés d’emancipació juvenil. L’objectiu no és només tenir feina, sinó que cal que sigui estable i de qualitat.


Per tant, en l’àmbit del món laboral es promouran iniciatives en el camp de la inserció laboral i la millora de les condicions ocupacionals del jovent. A continuació, us fem un petit resum de les propostes que podeu trobar al programa marc de les JERC en matèria laboral:

• Realitzar estudis socioeconòmics per establir la relació entre els estudis que cursa el jovent del municipi amb la realitat econòmica del territori. En aquest sentit, cal promoure la implantació de determinats sectors estratègics a nivell econòmic en relació amb la formació de la seva població, tenint en compte la proximitat de centres formatius. La principal tasca a realitzar és incentivar un treball conjunt amb tots els agents afectats –administracions, centres educatius, món empresarial i sobretot els estudiants–.

• Potenciar i promoure les borses de treball. Crear un registre de joves i empreses en demanda i oferta de feina, i generar així una borsa de treball.

• Assessorar, sensibilitzar i formar:

• Assessorar per a la confecció d’un itinerari de formació adequat a la carrera professional que es vol desenvolupar, tenint en compte la formació reglada i la no reglada, i els mecanismes necessaris per realitzar pràctiques en el món laboral.

• Formar en els diferents aspectes relacionats la interacció entre el jovent i el mercat laboral: cercar ofertes laborals, seleccionar l’intermediari adequat, elaborar currículums, afrontar amb garanties els processos de selecció i els hàbits i actituds per fer front a la inserció en un centre de treball, potenciar la cultura de la prevenció de riscos laborals.

• Informar sobre el drets i els deures associats a una relació laboral i, si és necessari, actuar en defensa de la gent jove.

• Informar les empreses dels avantatges i bonificacions que comporta la contractació dels col·lectius més afectats per l’atur.

  • Foment de l’estabilitat i els drets laborals:
• Posar fi a la temporalitat en la contractació que encara avui s’efectua des de molts ajuntaments, i fer extensiu aquest compromís a les empreses subcontractades per l’administració local.

• Restringir la participació als concursos públics de les empreses que utilitzen empreses de treball temporal (ETT) en la contractació dels treballadors i treballadores.

• Fomentar, a través de l’edició de guies de bones pràctiques per a les empreses del municipi contractuals, l’ocupació de qualitat i estable.

• Incentivar les empreses perquè col·laborin amb els centres educatius per contractar joves perquè realitzin pràctiques remunerades.

input_treball-265.jpg input_treball-265.jpg