< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

18.09
2018
Aprovada la moció del Jovent Republicà de Girona per a crear una xarxa de bus nit que uneixi els barris de la ciutat i els pobles del voltant

El ple de l'Ajuntament de Girona va aprovar ahir la moció presentada per les Joventuts d'Esquerra Republicana de Girona per crear una xarxa de bus nit que uneixi els barris de la ciutat i els pobles del voltant, amb els vots a favor d'ERC, CUP, PSC i PP, i les abstencions de CIU i Cs. 

La moció aprovada és la següent:

Moció que presenten les Joventuts d’Esquerra Republicana per a la creació d’una xarxa de bus nocturn al terme municipal de Girona i voltants
 
El transport públic és una eina vital per moltes persones que no disposen de transport privat. La xarxa de transport públic és clau per connectar la ciutat, vertebrar-la i permetre la mobilitat entre barris. Són moltes les persones, en aquesta ciutat, que depenen d’una xarxa de transport digna per a veure satisfetes les seves necessitats de mobilitat. Actualment, però, a Girona tan sols existeix aquest servei durant el dia, impossibilitant la mobilitat per la ciutat a partir de les 22:20h en les línies que circulen fins més tard.
 
Gran part de les persones usuàries de la xarxa de transport públic són joves, ja sigui degut a que per edat no poden conduir o perquè, ara també, degut a la crisi i a la precarització del treball, han vist minvat el seu poder adquisitiu, amb les conseqüències que això comporta a l’hora d’accedir al carnet de cotxe o al manteniment del vehicle en si mateix. Aquest col·lectiu és, a més, un dels que més necessita el transport públic en horari nocturn, havent de dependre d’altres persones en la majoria dels casos, davant la falta d’oferta pública d’aquest servei. Per tot això, constatem que el jovent necessita una forma de moure’s de manera segura a la nit.
 
Creiem que la participació en la vida nocturna és una eina de fomentar la cohesió social entre el jovent gironí, i per això és positiu facilitar-la des de la institucions. Els espais d’oci són necessaris per a tenir una ciutat viva i activa, i fomenten el consum cultural. A més, actualment a Girona gran part de l’oferta cultural nocturna i espais d’oci es concentren als barris del centre, o als afores de la ciutat, dependent de l’oferta. Aquest fet genera una gran necessitat de transport que ara mateix no s’oferta.
 
En aquest sentit, no podem oblidar que part d’aquestes activitats són dirigides a persones menors d’edat, que depenen d’altres persones, normalment dels seus pares, a l’hora de tornar a casa. Per altra banda, per les persones joves majors d’edat que sí que disposen de vehicle privat, moltes vegades les sortides nocturnes comporten la ingesta d’alcohol. Tot i que no s’ha d’agafar el cotxe sota efectes etílics, el cas és que periòdicament a Girona ens despertem amb la notícia d’algun accident de trànsit relacionat amb l’alcohol. La creació d’una xarxa de transport nocturn seria una alternativa a utilitzar per moltes persones en previsió de la voluntat de veure alcohol.
 
Més enllà de l’oci nocturn, comprovem que els horaris actuals ni tan sols s’ajusten a les necessitats quotidianes de gran part de la ciutadania de Girona. Una xarxa que finalitza el servei, com a màxim, a les 22.20h no té en compte el gran nombre de persones que surten de treballar, d’activitats esportives o altres extraescolars, més tard d’aquella hora. També en èpoques d’exàmens és imprescindible el transport públic per a l’estudiantat. És una contradicció que la biblioteca de Montilivi estigui oberta fins les 3 del matí però que l’estudiant no pugui fer ús de les instal·lacions perquè no té forma de tornar a casa.
 
Finalment, entenem que cal potenciar el transport públic com a forma més ecològica per a transportar-se, i que el futur d’una ciutat sostenible ha d’anar encarat en aquesta direcció, també durant la nit. Creiem que la millor forma de potenciar aquest àmbit és facilitar a la ciutadania el seu ús, i això només es pot fer millorant les mancances de la xarxa de transport actual.
 
Per totes aquestes raons, des de les Joventuts d’Esquerra Republicana defensem i portem aquesta moció al Ple de l’Ajuntament de Girona perquè s’aprovin les següents mesures:

  1. La creació d'un bus nocturn que circuli per tota l'àrea de Girona i que enllaci amb Salt, Vilablareix, Fornells, Sant Gregori, Quart i Sarrià de Ter amb una freqüència de pas d'una hora.
  2. L’estudi per a l’ampliació futura d’horaris i línies nocturnes que s’ajustin a les necessitats reals dels gironins i gironines potencials usuaris de la xarxa de transport públic nocturna.
 
Joventuts d'Esquerra Republicana de Girona
Dilluns, 17 de setembre de 2018

Cartell de la campanya de mobilitat del Jovent Republicà de Girona Cartell de la campanya de mobilitat del Jovent Republicà de Girona