< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

01.03
2008
Cañigueral: "Els joves sóm el present i només esquerra defensa els nostres drets"

Més d'un miler de persones assisteixen a l'acte central de campanya a l'auditori de Girona. En aquest acte, els candidats han exposat arguments per votar esquerra i el pla d'actuacions d'esquerra a Madrid. Canet ha afirmat, amb els números a la ma que només esquerra pot evitar que el PP obtingui un diputat a la demarcació.

L'acte central de campanya d’Esquerra s'ha celebrat a Girona, capital de la demarcació on hi ha en joc un escó amb el PP que en les darreres eleccions va obtenir Esquerra. Es tracta de Joan Puig, número dos a la llista gironina, o Alicia Sánchez Camacho, del PP. Si el tornés a guanyar Esquerra, el PP no tindria representació a les comarques gironines i els sis diputats gironins es repartirien a parts iguals entre PSC, CiU i Esquerra, dos per cadascun, com actualment.

El cap de la llista per Girona, Francesc Canet, ha reclamat el vot útil cap a Esquerra, perquè és precisament en aquesta circumscripció on es disputa un escó amb el PP. Canet ha afirmat que 'milers de vots socialistes es llençaran directament a la paperera i serviran només per fer Alicia Sánchez Camacho diputada', és a dir, 'perquè Rajoy tingui un diputat més'.

En la meitat de l'acte, s’ha projectat en una pantalla gegant una presentació de vídeo per demostrar matemàticament, a través de la llei d’Hondt, com a Girona els diputats no triaran els candidats barcelonins, Herrera, Ridao o Duran, sinó en realitat es farà una tria entre l'escó d'Esquerra o el del PP. 'Per evitar que el PP recuperi Girona, només hi ha quatre combinacions', mostrava el vídeo. 'Que el PSC tripliqui els vots del PP, que CiU tripliqui els vots del PP, o que Esquerra dobli els vots del PP', és a dir, 40.000. 'Les matemàtiques són així, a Girona només hi ha un diputat en joc. PP o Esquerra, tu decideixes', acabava el vídeo.

El número dos per Girona, Joan Puig, ha assegurat en el seu discurs que els socialistes van fer xantatge a Esquerra per aconseguir aprovar la Llei de la Memòria Històrica. Segons ha dit, el portaveu del grup parlamentari independentista a Madrid, Joan Tardà, va rebre una trucada de la llavors diputada Carme Chacón en què li va assegurar que si votava a favor de la Llei de la Memòria Històrica, Radio 4 no es tancaria.

Per la seva banda, Laia Cañigueral, número tres per girona, i candidata de les JERC, ha remarcat que "sempre se'ns diu que els joves soms el futur, doncs no, els joves soms els present i només esquerra aposta per els joves, per les JERC, i esquerra és la única capaç de defensar els nostres drets". Cañigueral també ha fet balanç de les seves actuacions com a diputada remarcant el treball per aconseguir una la llei d'universitats més òptima per els joves.

Per la seva banda, el president del partit, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha apel•lat a la unitat de les forces catalanes 'de tradició democràtica per anar juntes al Congrés dels Diputats i condicionar la investidura de Zapatero’. 'No hem anat junts a favor de la publicació de les balances fiscals'?, s'ha preguntat, com també ‘del concert econòmic, la gestió dels aeroports, el retorn de tots els papers de Salamanca’, entre d'altres, ha dit.

Durant el míting també hi ha hagut paraules per a CiU i PSC. En el cas de CiU, Ridao ha insistit que votar-los seria donar un 'xec en blanc que ningú no sap qui cobrarà', i li ha recriminat que no hagi aclarit si donarà suport a Mariano Rajoy en el cas que guanyi les eleccions 'amb un sol vot més que el PSOE'.

Ridao ha contestat a les declaracions de Mas, que ha dit que quan Esquerra ha tingut la clau a Madrid, l'ha desaprofitat, i ha dit que en realitat aquesta clau l'ha fet servir per obrir la casa del progrés. Ridao ha remarcat que ‘CiU va obrir la casa dels horrors', en referència a la retallada de l'Estatut de Catalunya, i la 'porta del Majestic' en referència al suport dos anys consecutius a la investidura d'Aznar.

Pel que fa al PSC, Ridao ha lamentat que la candidata d’aquest partit, Carme Chacón, no respongués a la seva pregunta en el debat a TV3 sobre si el seu grup parlamentari 'trencarà la disciplina de vot i votarà en contra de fer Bono president del Congrés’.