< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

14.05
2018
El grup de suport a Valtonyc i el tuiter Joan Mangues reivindiquen a Girona que davant la repressió “no callarem, cantarem”

El dissabte 12 de maig les Joventuts d'Esquerra Republicana de Girona vam organitzar un acte en defensa de la llibertat d'expressió, tant per rebutjar la censura que imposa l'Estat espanyol com vulneració dels drets humans. Els convidats van ser el Grup de Suport a Valtonyc i el company de les Joventuts d'Esquerra Republicana de l'Anoia, Joan Mangues, citat a declarar pel contingut d'un tuit.

Per començar es va projectar un vídeo que havia enviat la Plataforma per la Llibertat de Pablo Hasel, que no havia pogut assistir a l'acte. Hi explicaven el cas del cantant, però també reivindicaven que cal organitzar la solidaritat per fer front a tota la repressió, no tan sols entorn de casos concrets. 
 
Tot seguit, va ser el torn d'en Joan Mangues, militant de les Joventuts d'Esquerra Republicana del Penedès. Mangues ha estat denunciat per un sindicat de la policia de Madrid per un tuit publicat el passat 15 de març arran dels fets dels manters de Lavapiés, i haurà d'anar a declarar acusat de calúmnies i injúries. Abans de rebre la notificació, el company va saber que havia estat denunciat per la premsa. L'acusat va demanar poder declarar al Penedès però li van rebutjar la petició i finalment haurà d'anar a declarar a Madrid a finals d'aquest mes.
 
L'Ariadna Suari, membre del Grup de Suport a Valtonyc, va introduir al raper llegint algunes de les lletres per les quals se l'ha acusat. Josep Miquel Arenas, conegut com a Valtonyc és un raper mallorquí que va ser detingut el 2012, amb tan sols 18 anys, acusat d'enaltiment al terrorisme, apologia a l'odi ideològic, incitació a la violència i injúries a la corona per el contingut de les seves lletres. A partir de llavors, va iniciar-se una lluita continua per la llibertat d'expressió, que ha omplert Mallorca de solidaritat. El febrer de 2018 l'Audiència Nacional el va condemnar a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme i injúries greus a la corona espanyola. 
 
Aquesta setmana el Tribunal Constitucional ha tombat el recurs del cantant, que haurà d'entrar a presó per les lletres de les seves cançons. Des del grup de suport asseguren que el cas arribarà al Tribunal d'Estrasburg però la resolució pot tardar anys i Valtonyc haurà complert ja pena. El mallorquí serà el primer artista empresonat pel contingut de les seves lletres des del 1939.
 
Les Joventuts d’Esquerra Republicana de Girona es comprometen a continuar amb la lluita. La repressió per part de l’Estat és un símptoma de la seva debilitat, i pretén silenciar les reivindicacions dels moviments que desafien un “statu quo” imposat per un règim hereu de la dictadura franquista. Som part d’una generació de joves que hem crescut organitzats i tossudament alçats, i davant les amenaces no deixarem de lluitar per la llibertat d’expressió, la defensa dels drets civils i polítics i l’alliberament dels Països Catalans d’un estat repressor i demofòbic que utilitza les lleis en contra del poble.

Acte Acte "No callarem, cantarem" de les Joventuts d'Esquerra Republicana de Girona