< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

21.03
2016
Les JERC Caldes inicien la campanya "Fem poble! Fem oci alternatiu!"

Les JERC Caldes de Malavella inicien una campanya per fomentar l'oci alternatiu al poble. La primera semifinal del Destaca't 2016, celebrada a Caldes, va donar el tret de sortida a la campanya. Us deixem amb el manifest que es va llegir entre els concerts:

"Avui celebrem, per segon any consecutiu, una semifinal del Destaca’t a Caldes de Malavella. Teoria del Qua i Black Crown es disputen una plaça a la final, on competiran per tocar a l’Acampada Jove. Les JERC Caldes de Malavella celebrem l’empenta d’aquests grups i els agraïm la seva participació al concurs. Entenem el Destaca’t com un esdeveniment d’oci alternatiu dins el poble i volem aprofitar l’ocasió per reivindicar aquest tipus d’activitats.

Les joventuts republicanes creiem que és important fomentar l’oci alternatiu al poble, i poder aconseguir resultats com la nit d’avui. Entenem per oci alternatiu aquelles activitats d’oci dirigides al jovent, que més enllà de servir com a espai de lleure, també serveixen com a eina de socialització pels i les joves, promouen la cultura popular, ajuden a la integració de tots els col·lectius, i promouen certs valors positius entre el jovent.

Com a veïns, ens preocupa la falta de cohesió entre els joves caldencs. El jovent de Caldes està desvinculat del poble. Més enllà d’haver de marxar a estudiar al pobles veïns una vegada acabada l’ESO, creiem que el jovent es veu obligat a desplaçar-se durant el cap de setmana, ja que el poble no ofereix cap tipus d’activitat d’oci dirigida a nosaltres. El foment de locals dirigits a cobrir aquesta necessitat afavoriria també a la socialització del jovent dins el poble, i n’evitaria la desvinculació.

Necessitem, a més, espais que ofereixin un oci accessible també per nosaltres. El jovent som, en general, un col·lectiu sense gaire ingressos, i per tant necessitem la possibilitat de gaudir del nostre temps lliure a un preu accessible per nosaltres. Més enllà d’això, el model d’oci alternatiu permet que nosaltres mateixos tirem endavant projectes propis, i pot servir com a trampolí per començar-los. Permet, per exemple, donar a conèixer grups emergents com els que avui han vingut a tocar al Destaca’t; o finançar projectes empesos pel propi jovent.
 
Per altra banda, les joventuts republicanes pensem que l’oci alternatiu és també una forma de difondre valors positius entre el jovent, i per tant, serveix com a eina de transformació social des de la base. Els locals d’oci convencionals solen fomentar la cosificació de la dona i altres patrons de comportament basats en conductes masclistes, que els i les joves després traslladen a la seva vida quotidiana. L’impacte que això provoca és preocupant, i necessitem posar-hi fre d’una vegada per totes.

Entenem que actualment existeixen molt poques oportunitats per dur a terme esdeveniments a la mida del jovent a Caldes de Malavella. No pot ser que només es tinguin en compte les nostres necessitats durant la Festa Major. Una Festa Major que com a JERC, creiem està en decadència en els últims anys perquè l’Ajuntament n’ha reduït el pressupost. Creiem que com a única font d’oci alternatiu al poble és important destinar-hi més diners.

Més enllà d’això, el jovent ens trobem la resta de l’any amb grans dificultats a l’hora d’organitzar un esdeveniment d’aquest tipus. Sense anar més lluny, avui no hem pogut utilitzar un espai públic per a organitzar-hi el Destaca’t, i hem hagut de recórrer al Music Box, una entitat privada que molt amablement ens ha ofert el seu espai. Existeix una falta de confiança molt important des de l’Ajuntament cap al jovent, i creiem que això ha de canviar. Les facilitats que donen a les entitats gestionades per adults i les entitats de jovent són completament diferents. I encara més si som entitats polítiques ideològicament divergents al partit de govern.

És per tot això, que les Joventuts d’Esquerra Republicana engeguem avui una campanya per a dotar al jovent caldenc dels instruments necessaris per fomentar l’oci alternatiu en el nostre poble. El jovent no només hem de ser presents en la creació d’aquests espais, sinó que n’hem de ser els protagonistes. S’ha de donar la veu als i les joves i garantir la seva participació en tot moment en aquest procés. I les JERC Caldes de Malavella ens comprometem a estar-ne al peu del canó.
 

JERC Caldes de Malavella"

Fem poble! Fem oci alternatiu! Fem poble! Fem oci alternatiu!