< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

11.02
2011
Les JERC CCGG en total desacord respecte la reforma de les caixes

Les JERC de les Comarques Gironines expressem el nostre desacord respecte la reestructuració del sistema financer, que comporta una reforma de les caixes d'estalvis. 

Espanya hi torna. Com sempre l'estat espanyol torna a intervenir als Països Catalans. Ara, però, no es posen en la llengua o la cultura, sinó que ara volen controlar el nostre sistema financer.
Catalunya, des de fa temps, ha tingut un model financer basat principalment en les caixes d'Estalvis. Aquestes es caracteritzen per una actitud que podríem adjectivar d'altruista, ja que part dels seus excedents es destinen a obres cíviques, que generen riquesa econòmica i social als nostres territoris.
El govern espanyol ja fa dies que parla d'una reestructuració de les caixes d'estalvis. Aquesta comporta que les caixes que no arribin a un tant per cent de liquidesa marcat, que ara ja diuen que serà vora el 10%, hauran de convertir-se en bancs.
Aquesta reestructuració donarà pas a una transformació de totes les caixes catalanes a bancs, perdent així tota l'obra social que aquestes realitzen, ja que serà quasi impossible compatibilitzar el fet de produir dividends pels accionistes i al mateix temps continuar dedicant els mateixos ingressos a generar l'obra social que feien fins ara. D'aquesta manera es perdran beques, ajuts pels joves, per a la gent gran, etc.
Les Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya a les Comarques Gironines no creiem que aquesta sigui la solució. Creiem que aquest procés només portarà a una capitalització major del nostre sistema financer, i provocarà la pèrdua d'un dels punts forts de l'economia catalana, la diversitat de Caixes d'Estalvis. Catalunya sempre s'ha caracteritzat per la diversitat de caixes. Amb les fusions s'ha anat perdent, però amb la futura reestructuració desapareixerà del tot.
Nosaltres, des de les JERC defensem un sistema financer que respecti les costums catalanes, i que alhora afavoreixi al conjunt de la societat, com eren les Caixes d'Estalvis, que feien aportacions per a totes i tots a través de l'Obra social, o com són també les Banques Ètiques, que afavoreixen el global de la societat.