< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

29.01
2014
Les JERC diem NO als estudis de prospeccions marines a la costa catalana

El passat 25 de desembre les Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya vam celebrar el nostre primer Consell Nacional del 2014 a Tordera. Entre d'altres i a proposta de les JERC Comarques Gironines, es va aprovar per unanimitat una resolució contra els estudis de prospeccions marines a la costa catalana.
El govern espanyol ha concedit dotze permisos per investigar la possible existència d'hidrocarburs (gas i petroli) a la Costa Brava i al litoral del Maresme. Els mètodes sísmics de prospecció a partir de canons d’aire comprimit generen ones sonores i emissions acústiques d’alta intensitat, que poden arribar a 2.000 km de distància, defineixen l’estructura del sòl i subsòl marí i permeten localitzar els possibles jaciments. És per això que posen en perill els ecosistemes marins i les seves poblacions i produeixen un greu impacte sobre els recursos pesquers.
Els estudis van lligats a possibles i futures operacions de gran impacte pel fons marí. En el cas de trobar reserves d’hidrocarburs comportaria la seva explotació i, en conseqüència, els impactes es multiplicarien: destrucció del subsòl i dels seus hàbitats, contaminació de l’aigua i producció de residus altament contaminants i cancerígens.
Per tots aquests motius, les JERC rebutgem aquest projecte i tots els permisos de prospeccions d’hidrocarburs aprovats i apostem per un nou model energètic, basat en les energies renovables impulsades des de les administracions públiques i les cooperatives.