< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

21.02
2018
Les JERC donem suport als tres activistes de l'Espai Antiracista Girona-Salt denunciats per Plataforma per Catalunya

El passat 17 de febrer, el Consell Nacional de les JERC va aprovar per unanimitat la següent resolució presentada per la federació regional de les JERC Comarques Gironines en suport als activistes de l'Espai Antiracista Girona -Salt encausats per delictes d'odi per un regidor de Plataforma per Catalunya. 

Resolució en suport als activistes de l’Espai Antiracista Girona-Salt denunciats per delicte d’odi pel regidor de PxC de Salt, Sergio Concepción

Plataforma per Catalunya és un partit nascut el març del 2002 sota una ideologia d’extrema dreta, que propaga un discurs xenòfob en contra de la immigració. El municipi de Salt és una de les poblacions que més va créixer el segle passat i a l’inici del segle XXI, i registra la densitat de població més alta de les Comarques Gironines (4.493 persones per km2, Idescat, 2017), i un elevat tant per cent d’immigració (el 37,39% sobre el total de la població, Idescat, 2016). En un municipi amb tanta diversitat, Plataforma per Catalunya té a Salt un dels seus principals feus, i a les darreres eleccions municipals van aconseguir entrar a l’Ajuntament amb 2 regidors.
 
En aquest marc, l’Espai Antiracista Girona-Salt és una entitat va néixer fa 3 anys i aplega persones que lluiten contra el racisme i la xenofòbia. La seva activitat inclou xerrades formatives, bústies de denúncies antiracistes, campanyes pel dret a vot de tothom i la mobilització ciutadana. En la seva activitat al carrer, la plataforma s’ha mobilitzat diverses vegades en contra de l’activitat de Plataforma per Catalunya, que es dedica a la difusió del seu discurs xenòfob. Fruit de les accions de l’Espai Antiracista, el regidor de l’ajuntament de Salt, Sergio Concepción, va presentar el passat 3 d’octubre al jutjat d’Instrucció número 2 de Girona una querella contra tres membres de la plataforma, imputant-los per delictes d’odi, manifestació il·lícita, revelació de secrets i associació il·lícita.  
 
La querella destaca tres episodis d’alta confrontació entre PxC i l’Espai Antiracista. Una de les accions citades es tracta d’una concentració que va convocar l’Espai Antiracista, amb altres associacions, en resposta a una convocatòria del partit xenòfob que reclamava més seguretat, criminalitzant el col·lectiu immigrant i reclamant més control sobre aquestes persones. Les altres dues accions es tracten de les protestes promogudes per la plataforma durant les diades de Sant Jordi dels anys 2015 i 2017, on van envoltar la parada del partit xenòfob de manera simbòlica sota el lema “aïllem el racisme”.  En la concentració del 2017, els Mossos d’Esquadra es van veure obligats a intervenir davant l’escalada de tensió entre els manifestants i els militants de PxC que es trobaven a la parada de Sant Jordi.
 
Davant la imputació de tres activistes de la plataforma antifeixista, l’Espai Antiracista Girona-Salt va fer pública aquesta setmana la querella, va anunciar una campanya en suport als encausats, i va fer córrer per xarxes un manifest on es demanava que persones individuals i entitats d’adherissin per donar suport públic als tres activistes.
 
Les JERC considerem que l’activitat de l’Espai Antiracista és completament legítima, i les seves accions estan basades en l’autodefensa davant un partit que propugna un missatge que lesiona els drets de gran part dels seus integrants, propugna la divisió social i un missatge d’intolerància inacceptable en una societat democràtica. Les accions de l’Espai Antiracista s’emmarquen en l’exercici del dret a la llibertat d’expressió i d’associació, així com el d’intervenir políticament. A més, considerem un oxímoron inacceptable que Plataforma per Catalunya aprofiti l’escalada de repressió engegada per part de l’Estat espanyol i denunciï l’Espai Antiracista per delictes d’odi, quan precisament gran part de la seva activitat es basa en sembrar odi en contra del col·lectiu que representa l’Espai Antiracista.

Davant aquesta situació, les Joventuts d’Esquerra Republicana acordem:

1. Solidaritzar-nos amb els tres activistes antifeixistes de l’Espai Antiracista Girona-Salt i mostrar-los el nostre recolzament.
2. Adherir-nos al formulari en suport als encausats i al col·lectiu esmentat i ajudar-los a difusió del text.
3. Treballar per combatre qualsevol discurs o mostra d’intolerància i xenofòbia.
 

En Consell Nacional de les JERC aprova la resolució per unanimitat En Consell Nacional de les JERC aprova la resolució per unanimitat