< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

31.10
2017
Les JERC Girona organitzem una xerrada sobre l’extrema dreta per construir una República “antifeixista i antiracista”

Les Joventuts d’Esquerra Republicana Girona hem organitzat dimecres 31 d'octubre una xerrada sobre l’extrema dreta per fer de les festes de Sant Narcís un espai combatiu. Així les Joventuts Republicanes apostem per construir una nova República “antifeixista i antiracista”, una societat “oberta a tothom i lliure d’intolerància”.

Durant l’acte han intervingut Helena Castellà, autora de l’informe “L’extrema dreta, un fenomen europeu”; Baharu Dembaga, dissenyador gràfic, locutor de ràdio i activista de la plataforma Unitat Contra el Feixisme i el Racisme; i Mostafa Shaimi, activista de l’Espai Antiracista Salt-Girona.  

 
Castellà ha explicat la situació de l’extrema dreta arreu d’Europa, repassant les darreres eleccions i l’auge de les formació de la “nova extrema dreta” a nivell continental, en un període especialment convuls pel que fa a la matèria. Sobre la situació a Catalunya, ha parlat sobre la “presència absent” de l’extrema dreta, que es fa present en manifestacions i al carrer tot i no tenir representació institucional. 
 
Dembaga ha explicat l’acció de la plataforma Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, que actualment se centra en la lluita contra la islamofòbia i en l’acollida de refugiats. També ha denunciat la perillositat de justificar l’existència de partits d’extrema dreta als carrers en el joc polític actual. 
 
Shaimi ha parlat sobre el fenomen del racisme a Catalunya. Segons Shaimi, les persones immigrants viuen en una situació “d’estat d’excepció permanent”, amb la suspensió de drets i llibertats. Com a exemple, ha posat la prohibició de del dret a vot o la llei d’estrangeria, que ha qualificat com a “racisme institucional”. Ha parlat sobre les qüestions quotidianes, més enllà del "racisme clàssic", que afecten les vides de les persones immigrades, i ho ha anomenat "racisme cultural". 

Xerrada Xerrada "Combatem el feixisme a la nova República"