< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

21.01
2008
Les Joventuts d'Esquerra Republicana denuncien l'estat del riu ter

L’executiva regional de les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) a les Comarques Gironines denuncia, davant la greu sequera que pateix el Principat, el lamentable estat del principal riu de la demarcació, el Ter. Exceptuant les inundacions de la tardor de 2005, la sequera fa tres anys que dura i el darrer any, el 2007, ha estat especialment greu: en algunes localitats les precipitacions durant aquests any han estat les pròpies d’un clima desèrtic, per sota els 300 mm.

Amb aquesta extraordinària sequera, segons els responsables de les JERC,«es posa en dubte la fiabilitat de l’abastament d’aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona», que està basat principalment en l’aigua que es transvasa del riu Ter i que actualment provoca, a l’alçada de Girona, que pràcticament s’eixugui el riu. «Si la pluviometria hagués estat l’habitual, la circulació del riu es podria apropar a les necessitats mínimes identificades pel Pla de Cabals de Manteniment aprovat pel Govern de la Generalitat el juliol de 2006, però no ha estat així i des del Departament de Medi Ambient i Habitatge no s’ha fet res per minvar la pressió que s’exerceix sobre el riu Ter. Al contrari d’allò que sembla que es pensi l’Agència Catalana de l’Aigua, ignorar el problema no representa solucionar-lo».

Les JERC comarques gironines afirmen, per tant, que «cal fer aportacions addicionals d’aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona», ja que només així es podran disminuir les que actualment es fan des del riu Ter i, en conseqüència, permetre el compliment del bon estat ecològic requerit per la Directiva Marc de la Unió Europea. Qualsevol altra mesura –l’estalvi, les dessalinitzadores, etc.- hi podrà ajudar «però no serà una solució per si mateixa». Finalment, es pregunten com pot ser que un riu vint vegades més petit que l’Ebre hagi d’abastir més de la meitat de població del Principat i declaren que «l’oposició radical a tota mena de transvasaments només consolida la dissortada sort d’aquest riu, entre d’altres coses, perquè de transvasament ja n’hi ha un, i de molt greu».

Així mateix, les JERC es declaren satisfetes que la societat civil s’estigui movent per la defensa d’aquest riu, donen suport a les iniciatives orientades a aconseguir el tan esperat retorn de cabals –vinguin d’on vinguin- i manifesten que seguiran amb la campanya: «el Ter també és vida... però potser no per gaire temps”.