2011
Aquest dimarts Nil Papiol, Teresa Jordà i Oriol Junuqeres han visitat plegats la Universitat de Girona i han reclamat un nou model de finançament universitari que no castigui els joves així com el traspàs de les competències i el finançament de beques a la Generalitat.
En aquest sentit, han evidenciat el fracàs de l’aplicació a l’Estat espanyol de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (Bolonya). Junqueras i Jordà afirmen que l’Estat ha aplicat malament la directiva europea la qual cosa provoca dificultats en la mobilitat europea dels alumnes, sumat a la manca de recursos financers per tenir una universitat pública de qualitat. Han denunciat que les taxes universitàries perjudiquen més Catalunya que a d’altres comunitats autònomes.
Catalunya té un 16% dels estudiants de l’Estat espanyol però, en canvi, només li corresponen el 9% total de les beques. Les xifres, han dit, evidencien un altre maltractament de l’Estat a Catalunya.
Junqueras i Jordà han afirmat que l’educació és un dels pilars fonamentals per a l’emancipació del jovent. ”Apostem per un model d’ensenyament públic de qualitat, crític i català i el català ha de ser la llengua vehicular a l’ensenyament”.
Durant la jornada, la candidatura s’ha mostrat contrària a les retallades pel curs que ve i als augments dels preus públics, que es preveuen de més del 7% en el cost de les matriculacions, i que se sumen a les que ja hi ha hagut aquest any, del 7,6%, i que han afectat a les taxes per compensar la reducció d’aportacions de la Generalitat. Així doncs, en dos anys, el preu del crèdit haurà augmentat més del 15%.
Nil Papiol ha defensat que la millor solució és tallar amb Espanya. Perquè Espanya és qui ens roba, ens enganya i ens maltracte amb el sistema de beques actual que resta possibilitats als estudiants catalans i els augments de taxes que pateixen tots els estudiants del nostre país.
La candidatura ha defensat que hi hagi un canvi en el model de finançament de les universitats públiques perquè s’entén que és un model viciat que s’afegeix a l’espoli fiscal. En aquest sentit, s’ha denunciat la dispersió de les titulacions, atès que les universitats reben finançament en funció del nombre d’alumnes que tenen. Això ha provocat que s’hagin encetat noves titulacions de baix valor afegit i sense demanda real per aconseguir nous estudiants perquè les administracions públiques poguessin cobrar més taxes.
Per últim, Teresa Jordà i les JERC han deixat clar el seu posicionament respecte a la vaga de dijous: suport total.
Propostes:
1. Traspàs de la capacitat de decidir la tipologia de beques, la seva gestió i els pressupostos pertinents
2. Retirada de la reforma laboral que afavoreix l’abaratiment de l’acomiadament
3. Bonificacions de tipus fiscal
4. Pla d’ajudes als emprenedors i descomptes fiscals pels joves autònoms
5. Incentius fiscals per a les empreses que contractin dones joves