< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

13.11
2018
Per Fires, posem el focus en el problema de l’habitatge a Girona

L’habitatge és una problemàtica important actualment a Girona. L’encariment del lloguer a determinades zones, causat en gran mesura per l’impacte del turisme, han encarit el preu de l’habitatge a la ciutat, de manera que no està a l’abast de molts veïns i veïnes. Actualment, estan sorgint i consolidant-se diverses entitats que tracten aquesta problemàtica a la nostra ciutat. Per això, el Jovent Republicà de Girona vam organitzar dia 3 de novembre una jornada de formació que va comptar amb diversos representants d’aquestes associacions, concretament, amb la plataforma “+ Barri - Pisos Turístics”, amb la PAH Gironès i Som Sostre.

Segons Maria Garrido, representant de la PAH, la bombolla del lloguer actual suposa un augment sistematizat dels preus de lloguer. Garrido va comparar aquesta situació amb la bombolla immobiliària que va afectar el nostre país el 2007, i va causar la crisi econòmica que encara arrosseguem. El que passa actualment, segons “+ Barri, - Pisos turístics”, és que grans fons d'inversió estrangera compren edificis sencers i pressionen als llogaters, amb grans augments dels preus del lloguer i contractes de poca duració, amb l’objectiu de fer-los fora i crear pisos turístics, a un preu molt més elevat. Des de la PAH, Garrido va comentar també el seu desacord amb el fet que moltes cases posseïdes pels bancs estan actualment desocupades, ja que l’administració hauria d’ocupar mes pisos i posar facilitats a lloguers més baixos.


El torn de preguntes va comptar amb la intervenció de Quim Ayats, candidat a l'alcaldia de Girona per ERC, que va empatitzar amb les problemàtiques exposades i es va interessar en què podria fer el govern local per reduirles. Les tres entitats van estar d’acord en que una ajuda de l'administració podria frenar l’augment dels preus, però es mostraven molt escèptiques i desconfiades que arribés una ajuda per part de l’actual govern. Tot i que Som Sostre va explicar que darrerament el govern local s’ha interessat per la seva feina, el president de l’entitat, Cristian Liandaf, va reconèixer que de moment no els ha aportat res.


Les entitats

La PAH, Plataforma d’Afectats per les Hipoteques és una entitat que dona suport a persones afectades per les condicions hipotecàries, per ajudarlos a trobar un lloc on viure i assessorament legal.

L’associació “+Barri - Pisos Turístics” és una entitat que es va crear per lluitar contra la pujada de lloguers al Barri Vell, a causa del augment de pisos turístics.

Som Sostre és una plataforma relativament nova, creada a Girona, que té com a principal objectiu garantir els drets de les persones sense-sostre i conscienciar la gent per què es tracti aquestes persones igual que a qualsevol altre. També busquen conscienciar les persones sense-sostre que tenen la mateixa dignitat que els demés, ja que, segons la plataforma, no en son concients. Som Sostre està creixent molt ràpidament i gent d’arreu de la provincia s'interessa en el projecte.
 

Acte del Jovent Republicà de Girona al CC de Pedret Acte del Jovent Republicà de Girona al CC de Pedret