< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

24.11
2010
25N. Prou violència masclista

“A l’atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida. I el trèbol atzur de ser tres voltes rebles”
Aquesta és una de les frases més celebres de la gran escriptora catalana Maria Mercè Marçal; va ser una de les grans lluitadores en temps del negre règim que a través de les seves obres, i de la participació en diferents grups feministes va voler mostrar que les dones sabien fer alguna cosa més que netejar o cuidar dels seus fills.

Podem remuntar-nos a finals del s. XVIII i principis del XIX per trobar els primers moviments feministes. L’època de la il·lustració i la Revolució Industrial van ajudar a aquesta aparició on la paraula igualtat va començar a agafar importància i a tenir sentit per a moltes dones que van sortir de casa seu i van lluitar pels seus drets. La pionera va ésser Olimpia de Gouges una dona francesa que va formular la primera Declaració dels drets de la dona i el ciutadà.

Dos segles després puc afirmar com a dona que s’ha avançat i molt en minimitzar les ridícules diferències entre gèneres.
Ens hem fet camí en tots els àmbits de la societat, hem demostrat que també podem anar

a la universitat, que podem votar, que podem fer la mateixa feina que qualsevol home, que tenim dret a ser lliures i a expressar la nostra pròpia opinió. Aquests són només alguns dels molts exemples que podria posar per demostrar que les dones ens hem fet un lloc a la societat com a persones valentes i decidides i no com a simples llufes transportables segons com convingui al senyor de la casa.

Aquest igualtat però, l’hem de seguir treballant fins aconseguir que no n’ haguem de parlar perquè sigui una cosa normal i impensable que no fos d’aquesta manera.
Penso que també cal tenir present que en els països subdesenvolupats les dones encara són les grans oblidades. Han de treballar, cuidar els seus fills, aguantar les pallisses dels seus marits, no tenen dret a l’educació...simplement són meres ombres que no són ningú però alhora ho fan tot.

El camí que queda per recórrer és encara enormement llarg ja que la violència masclista segueix present. Moltes són les dones que han mort en mans dels seus homes, que són maltractades cada dia i que no ho denuncien. Aquest és un discurs que hem sentit reiteradament als mitjans de comunicació però és la realitat quotidiana que s’ha d’acabar.
La violència masclista és un fet que s’ha d’eliminar JA !

El Pla de Polítiques de Dones 2008-2011 a través Des de d’Institut Català de les Dones ha treballat i segueix treballant perquè la situació del a dona es vagi normalitzant i millorant dins d’un marc on la desigualtat no té lloc.

Hem de fer front als homes masclistes i maltractadors per això el dia 25 hem de sortir al carrer i creure en una societat més justa i valenta, i això només s’aconseguirà creient en al paraula igualtat impulsada per gent d’esquerres.

Judit Sànchez
  • Judit Sànchez
  • Secretària d'Igualtat de les JERC CCGG
  • 26/01/2022
  • t: @
  • b: