< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

23.05
2014
Aquest diumenge seguim fent camí cap a la consulta!

Queden ja menys de 24 hores per posar punt i final a aquesta campanya electoral, una campanya que ha estat intensa però que la gent viu amb una certa llunyania. Les institucions europees estan allunyades de la vida i les necessitats de la població d’Europa, i és potser per això que la ciutadania no veu en aquests comicis una oportunitat per canviar les coses. Tanmateix, cal tenir en compte que això no és així. Malgrat sembli un tòpic, és a Brussel·les on es legisla sobre el 70% de les qüestions que afecten la nostra vida quotidiana, i és allà on, per desgràcia, ens dicten les polítiques econòmiques que han enfonsat el creixement econòmic i el nostre benestar social.

Participar a aquestes eleccions, doncs, és important. Ho és no només perquè la política europea ens afecta, sinó també perquè dels nostres vots dependrà si un canvi de rumb a Europa és possible, si treure poder als mercats i als oligopolis pot esdevindre una realitat; en definitiva, de si l’opinió dels 500 milions d’europeus que vivim a la Unió tindrà més força i serà capaç de doblegar allò que diu el FMI, el BCE o la Comissió Europea.

Tot i així, aquestes eleccions pels catalans tenen un significat especial: més enllà de servir per dir NO a les polítiques que els últims anys ens han imposat, ha de servir per avançar cap a la consulta i seguir falcant el procés sobiranista que estem vivint. 

Sovint, quan parlem amb la gent, sempre contraposem el tarannà intransigent de l’estat espanyol en referència a la consulta amb l’actitud oberta i democràtica que la majoria de països europeus tenen davant qüestions similars. Posem, doncs, l’horitzó d’Europa com a garant del respecte i la pulcritud democràtica, com a observador internacional de la consulta que celebrarem, com a avalador d’un procés pacífic, democràtic i festiu que hem engegat.

Per això, si nosaltres constantment invoquem a Europa per tal que s’impliqui amb els nostres afers, quan Europa ens demana que ens impliquem en el projecte comú hem de respondre a la crida. No podem demanar que els europeus es mullin per nosaltres si nosaltres no fem el mateix amb Europa. El 25M cal anar a votar. Cal que els catalans omplim les urnes, riuades de gent que fem camí cap als nostres col·legis electorals. Cal deixar clar que volem votar, que votar és normal i democràtic.; que som una societat activa i participativa, i per això mai desaprofitem l’oportunitat de votar, de participar i de dir-hi la nostra.

Som on som gràcies a l’esforç comú, empesos per la mobilització ciutadana que des de fa anys ha omplert els carrers de les nostre viles i ciutats per reclamar que volem celebrar una consulta. La manifestació més gran celebrada mai a Barcelona va provocar un avançament electoral que va posar la consulta al bell mig de la política catalana, i si va ser possible, va ser perquè les forces sobiranistes vam obtindré majoria absoluta i vam poder començar a caminar cap al referèndum.

Ara, immersos ja en el SÍ-SÍ i amb la mirada posada al 9 de novembre, cal tornar a fer el mateix. No podem desaprofitar cap oportunitat per fer sentir la nostra veu, per això cal que diumenge hi hagi una gran participació per demostrar que els catalans volem votar, i cal que els partits sobiranistes obtinguin majoria, per tal que seguim enviant un missatge clar a Catalunya, l’estat espanyol, Europa i el món sencer.

Les pròximes eleccions, doncs, van d’això. Van de poder portar la veu catalana a les institucions europees, però van també de fer un toc d’atenció a una Unió Europea que ha girat l’esquena a les preocupacions de la seva ciutadania. Diumenge, tothom a votar. A votar per aquells que creiem en el referèndum, i que creiem també, que una altra Europa és possible i necessària. Entre tots, ho farem possible!

Gerard Gómez del Moral
  • Gerard Gómez del Moral
  • Portaveu Nacional de les JERC
  • 03/10/2023
  • t: @
  • b: