< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

15.11
2012
Ara és l'hora de l'independentisme d'esquerres

Tradicionalment, l’independentisme català sempre s’ha ubicat al flanc esquerre, i per ser més concrets, la militància activa en aquest moviment polític sempre ha estat compresa en els segments més joves. Des dels inicis de l’independentisme organitzat, amb partits tan diversos com el PSAN, l’MDT, o ERC, l’independentisme sempre ha vinculat la sobirania política amb la justícia social, la lluita nacional amb la lluita de classes, la independència amb el socialisme.


Els últims anys, però, l’independentisme ha anat situant-se a la centralitat política del país i a conseqüència d’aquest procés, nous partits i associacions han irromput a l’arena política defensant un projecte nítidament secessionista però socialment no definit o simplement decantat a la dreta.

És per això que en un moment com aquest on l’independentisme ja és majoritari, cal una alternativa d’esquerres per a comandar el procés d’emancipació nacional. Cal construir un estat que sigui lliure de l’estat espanyol, sí, però lliure també del poder de la banca, de les decisions de la Troika, lliure d’injustícies que generen exclusió social, lliure de desnonaments, de rescats al la banca... en definitiva, un país lliure amb ciutadans lliures.

Nosaltres no només ens resignem a ser independentistes, que ho som, sinó que alhora tenim molt clar quin model de país volem construir. Volem un país lliure, però també el volem just, on totes i tots tinguem les mateixes oportunitats, on no s’exclogui a ningú per orientacions sexuals o pel simple color de la pell, un país amb una educació i una sanitat pública i de qualitat, que cobreixi les necessitats de la ciutadania independentment del que cobri cadascú. Volem també un país equilibrat i sostenible, que defensi l’agricultura, les energies renovables i que lluiti en contra de les múltiples agressions que el territori viu; i per suposat volem un país radicalment democràtic, on sigui la ciutadania qui tingui el poder de decidir.

El nostre projecte és ambiciós, però també és el més necessari per a donar un futur al nostre país i a la nostra gent. Cal que aprofitem l’oportunitat que la història ens brinda per construir un nou estat, però a més, fent-lo diferent a la resta d’estats que avui imperen a Europa.

És l’hora de construir uns Països Catalans lliures, i és l’hora de canviar la realitat que vivim. Per això és la nostra hora, per això toca l’independentisme d’esquerres, per això toca Esquerra Republicana de Catalunya.

Gerard Gómez del Moral
  • Gerard Gómez del Moral
  • 25/07/2024
  • t: @
  • b: