< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

25.11
2010
Convocant el referèndum ja hem guanyat

Primer ens van dir que la societat catalana no estava prou madura per celebrar un referèndum per la independència, com si no haguéssim fet centenars de consultes per tot el país amb absoluta normalitat, amb una actitud cívica i exemplar, en una festa de la democràcia.

I ara, reblant el clau, Artur Mas ens diu que no es pot fer un referèndum perquè portaria al país a una nova frustració, perquè es perdria. Sona a excusa, a un argument fal·laç de qui tem fer un pas endavant, ja sigui perquè no hi creu o perquè no s'hi atreveix.
 
La celebració d'un referèndum ja seria una victòria en si mateixa. O no ens adonem del que representaria? O és que potser no ens en volem adonar? Convocant un referèndum ja hauríem guanyat. No ens adonem de l'impacte emocional i de la difusió internacional que tindria una convocatòria d'aquestes característiques i de fins a quin punt internacionalitzara el conflicte
 
nacional que vivim a Catalunya? D'això en diuen frustració? Posar data a la democràcia, consultar a la ciutadania és frustrant? El Quebec no ha perdut un referèndum sinó dos. I què ha passat? L'únic que ha succeït és que els quebequesos s'han reafirmat com a nació, com a subjecte de dret i que des d'aleshores el Canadà ha cedit més que mai i ha reconegut al Quebec amb el traspàs i reconeixement de noves i determinants competències, inclosa la fiscal.

 
D'altra banda, què vol dir que el perdríem com afirma Mas? Està per veure quin seria el resultat. El que és segur és que si no juguem el partit no el podem guanyar i que renunciant a jugar el partit renunciem a guanyar-lo.
 
Finalment, és obvi que Esquerra jugarà a favor del Concert Econòmic a Madrid si es planteja. Com no podria ser de cap més manera, si hem estat nosaltres els que hem estat pledejant en solitari durant anys i panys pel Concert i denunciant l'espoli fiscal quan d'altres, en el millor dels casos, en feien befa. Però si Madrid ens ho torna a negar —com és previsible senyor Mas— hem de fer un pas endavant desacomplexadament i plantejar el més elemental dret democràtic: donar la paraula a la ciutadania a través d’un referèndum convocat pel Govern de la Generalitat, per tal que puguem decidir si volem un Estat propi. Nosaltres no fallarem amb el Concert. Però si no va, podem comptar amb CiU?

Joan Puigcercós
  • Joan Puigcercós
  • Candidat a la presidència de la Generalitat per Esquerra Republicana de Catalunya
  • 26/01/2022
  • t: @
  • b: