< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

12.11
2012
El país sostenible que volem

El 25 de novembre tenim la possibilitat de canviar el país. Tenim a les nostres mans decidir el futur d’una part dels Països Catalans. Nosaltres, som dels que pensem que no només hem de decidir el futur del nostre país per motius econòmics o culturals, també ho necessitem per decidir el medi ambient que volem.

La crisi econòmica que ha generat el sistema capitalista actual, ha anat estretament lligada a una crisi ecològica. En que el petroli ha basat i basa el nostre model de consum i producció, amb la conseqüent carrega ambiental que comporta. Una crisi que continua menystenint els recursos del nostre país i ens exposa a una pèrdua de biodiversitat important.

Per això volem decidir. Pertànyer a l’estat espanyol ens porta cada dia notícies més nefastes pel nostre territori. Ja coneixem quina és la seva cultura de l’aigua amb els transvasaments que volen fer, també sabem com volen gestionar l’energia nuclear i els seus residus amb els magatzems temporals de residus nuclears. Cal que nosaltres produïm el 40% de l’energia nuclear de tot l’estat espanyol?

Continuar sense poder decidir voldrà dir que Catalunya, a causa de l’estat espanyol, estarà en camí d’incomplir la DMA (directiva marc de l’aigua) degut a la nefasta gestió dels recursos hídrics que ens imposen. No poder decidir voldrà dir que ens haurem de menjar amb patates la fatal “Ley de Costas” que aprova la majoria absoluta del PP i que no fa més que protegir l’espai urbanístic del litoral i menystenir la nostra diversitat ecològica marina.

El canvi climàtic no fa més que precipitar i avançar els esdeveniments, i tenim a les nostres portes un dels majors canvis ambientals dels últims segles. Podem estar preparats i ho estarem si tenim la capacitat de gestionar el nostre país i de decidir en què invertim els recursos, si tenim la capacitat de decidir un nou model energètic pel país, si podem decidir des de l’esquerra com volem gestionar els recursos hídrics de Catalunya.

No envà, cal recordar que la nostra petjada ecològica és l’equivalent a 3,35 planetes. És a dir els catalans necessitem tres planetes per cobrir el nostre ritme de creixement i consum, a més a més, fa dos mesos que hem entrat en deute ecològic. És a dir, ja hem començat a consumir els recursos que ens tocarien per l’any 2013. I tot això no només depèn de l’estat espanyol, depèn de nosaltres mateixos i del model de país que volem fer. Estem convençuts que si construïm el país que volem des de l’Esquerra, podrem implementar un desenvolupament sostenible, generar l’energia allà on la necessitem, fomentar l’agricultura ecològica i de quilòmetre zero, legislar els transgènics, reduir els impactes sobre les nostres conques (com l’Ebre, el Llobregat o el Ter) entre moltes altres coses. Perquè no és amb un país construït des de la dreta que s’aconseguiran els grans reptes ambientals que necessita el nostre país. Sinó, podem recordar que ha sigut el govern de CiU qui fa uns dies ha privatitzat l’empresa pública ATLL (aigües del Ter-Llobregat). Privatitzar un bé públic i universal com l’aigua i deixar la seva gestió en mans del capital privat és una temeritat pròpia de la gestió ambiental dels governs del PP.

Sabem el país que volem, sabem com ho farem. L’única cosa que ens cal és la força necessària per dur-ho a terme. Volem construir un nou país en tots els sentits, i el volem construir des de l’Esquerra, és a les teves mans ajudar a aconseguir-ho.

Jove, #araéslanostra 

Nil Papiol
  • Nil Papiol
  • Secretari de Formació de les JERC CCGG
  • 24/06/2024
  • t: @
  • b: