< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

17.11
2011
Entrevista al nostre candidat, Nil Papiol

L’hostalriqueny Nil Papiol Champagne, estudia el tercer del grau en Ciències Ambientals de la Universitat de Girona. És militant de les JERC des del novembre del 2008 i d’Esquerra Republicana de Catalunya des del novembre del 2010. Ha ocupat diversos càrrecs durant la seva militància en ambdues organitzacions. Actualment, però, és Secretari de Formació de les JERC Comarques Gironines, Conseller Nacional també de les JERC i membre de la sectorial de Política Internacional de les JERC. Dins Esquerra, és Secretari d’Organització de la secció local d’Hostalric. Va ser candidat de les JERC Hostalric a les eleccions municipals d’enguany, i ara és el candidat de les JERC per Girona al Congrés dels Diputats.


Començarem amb una pregunta directe, per què les demanes el vot per ERC?
Espanya ens roba, en enganya i ens maltracta, cal tallar amb Espanya. Som l’únic vot que no es pot comprar, l’únic vot útil per restar escons al bipartidisme PSOE-PP i CIU. L’únic vot que arriba a Madrid amb les mans lliures per defensar els drets dels joves dels Països Catalans.

Quins són els objectius que teniu les JERC participant al Congrés?
Som en una època de crisi del sistema, crisi de valors, crisi econòmica. Abans el jovent coneixia molt bé contra qui havia de lluitar, contra qui s’havia de rebel·lar: el feixisme. Ara aquest enemic molt nítid i clar abans està camuflat, diluït. La majoria del jovent no té un referent clar contra qui lluitar no veiem els bancs com a enemics, ni els mercats, ni la falta de democràcia. Cal que agafem consciència de tot el que ens ataca com a joves, i una de les maneres de poder arribar al jovent és la tribuna que ens pot oferir les Corts Espanyoles. No la podem desaprofitar, hi hem de ser, el jovent som el present i el futur del país.

Què podries aportar tu, com a candidat al Congrés?
Feina, feina i més feina. Poder treballar en un projecte en el qual creus de debò, que tel pots fer teu, és el millor que et pot passar. Treballaria per aconseguir la independència del meu país, de la que realment és la meva nació, però sense deixar de banda que pel camí hem d’aconseguir mantenir l’estat del benestar per a tothom, i garantir la igualtat d’oportunitats de la població del nostre país sigui quin sigui el seu origen. A part de feina, també hi aportaria il·lusió, compromís... encararia aquesta etapa amb molt coratge i lluitaria per aconseguir tots els objectius proposats. Sabent el panorama que ens espera després d’aquest 20 de novembre, només queda treballar, i esforçar-se amb la major mesura possible, sense fer mai cap pas enrere.

Què faries per acostar els joves a la política tenint en compte que hi ha una gran desafecció enver aquesta, i que bona part es troba entre el jovent? Creus que el vot als 16 és adequat?
Si permetem que als 16 anys un jove ja entri al mercat laboral i cotitzi a la seguretat social i prengui moltes decisions, per què no el podem deixar votar?
Per acostar el jovent a la política cal fer arribar un missatge clar, si nosaltres no ens mobilitzem, si no defensem els nostres interessos, ningú ho farà per nosaltres. Si els universitaris no reclamem un traspàs de la competència de beques ningú ho farà per nosaltres, si no exigim condicions dignes de treball per al jovent, ningú ho farà pe nosaltres. Qui ho farà? la patronal? els sindicats? el grup Godó? el PSOE? el PP? Cal que ara més que mai sortim al carrer, participem en el debat polític i intentem sumar esforços per sortir de l’atzucac on ens trobem. Cal que despertem.

Què opines de les retallades? Creus que estan justificades? Proposes alguna mesura?
Si que estem en una època de contenció de la despesa i de vaques magres. Però les retallades als Països Catalans i al principat no estan justificades en absolut, cap altre demarcació de l’estat espanyol està aplicant el que apliquem nosaltres, allà no hi ha cultura de l’esforç. 22000 milions d’€ anuals, cada segon 500€ marxen a Espanya i no tornen mai més, amb 10 dies sense espoli fiscal acabaríem amb totes les retallades de sanitat!! I amb 12 tindríem l’eix transversal desdoblat.
La mesura és la independència fiscal, i els únics que la podem defensar som nosaltres. El Sr. Duran proposa per dignitat nacional (entenc que espanyola) un govern de concentració per sortir de la crisi. Qui es creu que amb un govern de concentració amb el PP ens donaran la independència fiscal? I perquè hem d’intentar salvar Espanya que ja ens ha robat prou, quan el que ens cal és salvar el nostre país?

Què proposeu per millorar la situació del jovent actual que diuen que és la generació més preparada i la que tindrà menys oportunitats?
Tallar amb Espanya. Hem de sortir d’aquest estat que ens oprimeix i ens resta possibilitats com a joves. Només si nosaltres podem decidir ( en què i com volem invertir els nostres diners recol·lectats en forma d’impostos, tindrem possibilitats de sortir d’aquí.
Hem d’augmentar la despesa militar un 20% com fa la Ministra de Defensa? o hem d’invertir en recerca i educació per garantir un futur millor?
Els catalans hem de decidir, el que ens proposem i quan ens ho proposem.

Què penses del moviment 15 M?
Jo formo part del moviment 15M, vaig entrar en política perquè estava indignat. Fa 300 anys que estem indignats. I com que estem tant indignats amb el robatori, el maltracte i l’engany que patim, el 20 de novembre volem ser a Madrid per dir que ja n’hi ha prou, que s’ha acabat.
És un moviment molt necessari, que ha d’acabar d’evolucionar però que ha de posar a l’ordre del dia coses molt bàsiques com la reforma del sistema democràtic, el control dels bancs i els mercats, etc. El que més m’agradaria a mi és que s’impliquessin en política i no intentessin eliminar el sistema democràtic actual, perquè és el millor que tenim i el que hem de transformar.

I de la vaga d'universitats d'aquest dijous 17?
Aquest dijous cal fer vaga. Volem una universitat pública i de qualitat. Aportem el 16% d’estudiants a l’estat espanyol i rebem només el 9% de les beques. No volem un 14% ,en dos anys, d’augments de crèdit a les matricules. Volem un EEES ben aplicat, amb diners, amb més professors i més qualitat. Els universitaris tenim molts motius per fer vaga aquest dijous.

Nil Papiol