< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

18.11
2012
Farem tot l'esforç possible per la independència

L’objectiu d’Esquerra Republicana és ajudar tots els ciutadans que pateixen la crisi: els 840.000 aturats que tenim, entre els quals cal comptar-hi fins al 52% dels joves; els pensionistes que tenen dificultats per arribar al final de mes i, malgrat això, ara han de pagar no només l’euro per recepta, sinó que també el copagament farmacèutic; els professors, els metges i els funcionaris que han perdut un 25% del seu poder de consum en els darrers tres anys, etc. I per fer-ho, per ajudar-los, creiem que, primer, hem de disposar de tots els recursos econòmics i polítics per poder reactivar l’economia. És a dir, necessitem la independència. I segon, hem de distribuir el pes de la crisi més equitativament per tal de recuperar la demanda interna.


Necessitem la independència per, entre d’altres coses, controlar tots els nostres impostos –i per tant, també els 16.000 milions d’euros de dèficit fiscal-, i invertir-los urgentment en les infraestructures que les nostres empreses necessiten per ser competitives. Hem de construir el corredor mediterrani de seguida que puguem; també hem connectar amb via d’ample europeu l’aeroport de Barcelona amb els ports de Barcelona i Tarragona. I necessitem desdoblar l’N-II i construir el pont que ha d’unir l’AP-2 i l’AP-7 entre Sant Andreu de la Barca i el Papiol. Totes aquestes infraestructures faran guanyar automàticament competitivitat a les nostres empreses, i d’aquesta manera, generarem llocs de treball.

Paral·lelament, per redreçar l’economia, creiem que hem d’incentivar el consum intern, una peça clau que les retallades estan castigant perillosament. I és per això que, en comptes de pujar els impostos a una classe mitjana i a uns treballadors que, en gran part, passen per un moment difícil i han perdut molta capacitat de consum, el que creiem que cal fer és pujar els impostos als que tenen capacitat de pagament. Per exemple, proposem introduir un impost a les entitats de crèdit sobre els dipòsits bancaris, a imatge del que tenen a Alemanya, França o Holanda; també creiem que cal establir un impost a les transaccions financeres, a les centrals nuclears i hem de recuperar l’impost de successions per a les grans fortunes, tal com ha fet François Hollande a França o Obama als Estats Units.

A ERC sumarem amb tothom qui vulgui convocar el referèndum i proclamar la independència perquè estem convençuts que la independència és l’única forma que tenim de garantir l’Estat del Benestar dels catalans i, en definitiva, d’ajudar els ciutadans que ho passen malament. Entre tota la gent d’ERC i de les JERC hem de fer l’esforç que calgui per fer-ho possible. Els nostres ciutadans i el nostre país ho necessiten.

Marta Rovira
  • Marta Rovira
  • Secretària general d'ERC i número 2 per Barcelona
  • 04/10/2023
  • t: @
  • b: