< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

17.05
2014
Feixisme ni a Europa ni enlloc!

Durant els últims anys a Europa com a la resta del món estem vivint una crisi salvatge que està generant una pèrdua de llibertats i drets als nostres ciutadans i ciutadanes. En aquest escenari de tensió, famílies senceres lluiten contra la pèrdua de les seves cases, també dels llocs de treball, els seus estalvis i poder adquisitiu. I en aquest context hi ha un enemic oportunista, generalment ocult i amagat que ens ha de posar en alerta a tots aquells i aquelles que estimem la llibertat i la democràcia: el feixisme. Amb un intent de confondre sobre la situació de crisi, el feixisme vol generar un estat d'ànim entre la població en la que es culpabilitza per activa i per passiva de tots els problemes a les persones immigrades.

La Unió Europea entre d'altres coses es va fundar per evitar que es repetissin escenaris anteriors, on el feixisme va fer trontollar tots els fonaments de les llibertats individuals i col·lectives al món sencer. Malauradament, és a Europa on des de fa més d'una dècada un repunt d'aquest feixisme començar a fer-se notori i, en aquestes eleccions europees, també el patirem.

El feixisme europeu ha canviat, no és un feixisme dogmàtic i únic on els partits polítics xenòfobs i neofeixistes tenen una posada en escena en comú i un discurs idèntic. Cada partit feixista europeu s'ha anat adaptant a la realitat que viu per anar prosperant poc a poc, alguns com Jobbik sense careta i directament com una entitat militaritzada i d'altres com l'UKIP amb un intent de mostrar-se com a partit renovador i modern. Això sí, l'odi racial i contra les persones immigrades, la voluntat de establir normes contra les llibertats individuals i la malaltissa obsessió del discurs “primer els de casa” són trets comuns en la majoria dels partits neofeixistes. El Front Nacional francès, el Jobbik hongarès, el BNP i UKIP britànics, el Partit per la Llibertat holandès, l'FPÖ austríac, entre d'altres, són amenaces que cal combatre amb un discurs contundent i sense miraments. Cal expulsar-los de la vida pública, del carrer i de les institucions, perquè aquestes siguin les últimes eleccions que puguin acumular poder. No podem fer ni un pas enrere alhora de denunciar les actituds xenòfobes i caldrà que generem un discurs de defensa d'aquelles persones que en busca d'una oportunitat conviuen amb nosaltres i amb la seva aportació cultural, laboral i humana ens ajuden a construir una societat millor i més rica.

A l'Estat Espanyol les organitzacions neofeixistes són bastant minoritàries i estan molt atomitzades en diversos grups incapaços d'unir-se, en bona part perquè al Partit Popular hi trobem encara una bona part de l'extrema dreta espanyola. Només cal fixar-se com actuen les forces de seguretat de Fernández Díaz a les fronteres de Ceuta i Melilla per adonar-nos on s'enquadra el PP en matèria d'immigració.

No podem permetre doncs que ni l'extrema dreta europea ni el PP segueixin atacant dia rere dia les llibertats més elementals de les persones, és per això que ara més que mai, és necessari que els expulsem de qualsevol institució, a Europa també!


Aturem el feixisme, ni a Europa ni enlloc!

Rubén David Borràs
  • Rubén David Borràs
  • Secretari nacional d'activisme i Portaveu de la comissió internacional de les JERC
  • 24/06/2024
  • t: @
  • b: