< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

07.01
2014
Gegants elèctrics que ho destrossen tot

Fa dècades que s’intenta lluitar arreu del nostre territori contra uns gegants elèctrics d’entre 50 i 70 metres d’alçada que destrossen tot el que troben per allà on passen. Aquests gegants els construeix l’empresa privada Red Eléctrica Espanyola que, tot i haver obtingut un benefici de 2.278 milions d’euros només el primer trimestre del 2013, rep subvencions públiques per la construcció d’aquesta obra, doncs està impulsada pels governs francès i espanyol, i recolzada des del seu començament per la Generalitat de Catalunya i la Unió Europea.

Els partidaris d’aquests gegants ens diuen que són necessaris per així tenir una xarxa elèctrica moderna i avançada que connecti al nivell del segle XXI els diversos estats europeus, que són necessaris per fer funcionar el Tren d’Alta Velocitat i també per poder abastar d’energia tota la costa catalana. Però el TAV ja està funcionant sense la MAT acabada i el consum energètic no ha parat de disminuir en els darrers anys, per tant, podem comprovar com tot són mentides i més mentides per encobrir el veritable objectiu de la MAT i el negoci que s’amaga darrera seu: aquests gegants elèctrics només pretenen travessar Espanya fins a Gibraltar per, des d’allà, connectar amb el Marroc i així col·locar els excedents de les nuclears franceses a l’Àfrica, és a dir, colonialisme pur en ple segle XXI.

Una vegada explicats els objectius de la MAT i el benefici privat que en treuen uns quants a costa de tots, què ens aporta a nosaltres? Doncs bàsicament aquests gegants elèctrics ens aporten destrucció dels nostres indrets més preuats, posen en perill espècies úniques del nostre entorn, fan baixar el turisme de llocs que fins ara tenien un gran valor paisatgístic, augmenten el risc d’incendis, i poden arribar a provocar malalties molt serioses, com el càncer, a la gent que visqui a prop seu degut a la presència de radiació pels camps magnètics. Per tant, podem veure una altre expressió clara del capitalisme: negoci privat a costa d’infraestructura i pressupost públic a més de l’enriquiment d’una minoria, i l’empobriment per a la resta de la població (ja que augmentarà el rebut i no n’obtindrem cap benefici) i per el territori. 

Per tot això, la JERC creiem que hi ha alternatives davant del seu model de benefici privat i centralitzat, que destrueix el territori, doncs existeixen models basats amb el consum de proximitat, sostenibles, i amb les persones com a centre d’interès (i no les grans empreses).

És per això que emplacem a tothom que pugui a assistir a la caminada popular contra la MAT d'aquest diumenge a les 9 per tota la zona afectada (+info). També convidem a tothom a participar en la primera consulta popular que s’organitza sobre aquest tema i que tindrà lloc el dia 26 de gener a la biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma de Farners, a Sils i a Riudarenes.. A més a més, totes aquelles persones que no puguin assistir-hi ja poden votar per via electrònica a la web www.consultamat.org que romandrà oberta fins el dia 25 de gener a les dotze de la nit.

Per tots els motius anteriors hem de dir NO a uns gegants elèctrics que ens estan imposant a base de mentides i sense preguntar a la població si els vol o no. L’únic pretext de la MAT, com s’ha vist, és el negoci privat manipulant a la resta de la població. Per tant, els hem de fer caure, hem de lluitar contra ells. Encara som a temps de dir NO a la M.A.T ni aquí, ni enlloc!!

No a la MAT!