< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

19.05
2014
L'ALE i el dret a vot a Europa

L'Aliança Lliure Europea (ALE) és un partit polític europeu que promou el respecte al dret d'autodeterminació dels pobles, ja sigui per defensar la independència, l’autonomia o el regionalisme. L'objectiu de la quarantena de formacions europees que l’integren és aprofundir en la diversitat política i cultural sota el lema democràtic ‘a cada territori segons la voluntat dels seus ciutadans’.

L'ALE s'adhereix als principis fundacionals de la Unió Europea, especialment els principis de llibertat, democràcia, respecte pels drets humans.

D’altra banda, des d'Esquerra Republicana pensem que Catalunya pot aportar el seu gra de sorra a la revolució democràtica que necessita la UE, dotant-la d'un Parlament amb plens poders per fiscalitzar l'activitat de l'executiu (la Comissió Europea) i del Banc Central Europeu, i que tingui iniciativa legislativa -com la resta de parlaments democràtics.

i dels pobles. La defensa d'aquests principis s'ha portat a terme durant més de 30 anys de trajectòria política, però les eleccions europees d'enguany són una oportunitat única per conquerir el dret a l’autodeterminació a Europa. Davant la situació històrica que viu Catalunya, els catalans hem de defensar davant de les institucions europees el nostre dret a votar, perquè Europa sap que la democràcia és la millor manera de resoldre les tensions polítiques.

També és l’hora de defensar una altra Europa amb una política fiscal pròpia i una política econòmica redistributiva. Volem una Europa que vetlli pels interessos del conjunt dels ciutadans i, per tant, volem una Unió que vigili que les grans multinacionals no tinguin una posició dominant en el mercat. Volem una Unió que elimini el roaming i que permeti als seus ciutadans desplaçar-se lliurement per tot el territori europeu. Volem una Unió que combati els interessos de lobbies opacs i els populismes de dreta que parlen d'expulsions en comptes de solucions.

Des de 1989, ara fa 25 anys, Esquerra Republicana ha treballat amb companyes i companys d'Escòcia, Gal·les, Còrsega, el País Basc i Galícia per tal de construir una eina política a Europa que representi l'anhel de llibertat del poble català. I en aquestes eleccions europees, tots els partits de l’ALE, juntament amb els diputats Verds europeus –amb qui compartim grup parlamentari- treballarem fermament perquè els interessos dels ciutadans s’imposin als dels estats –en aquest cas, de l’Estat espanyol, que vol impedir que els catalans votem. La gran conquesta d’Europa és la democràcia, fonament de l’Estat del Benestar i el progrés que hem viscut. ERC i l’ALE la defensarem aferrissadament.

Marta Rovira