< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

20.05
2014
Per què no ens quedarem fora de la Unió Europea?

És inqüestionable que la permanència d'una Catalunya independent dins o fora de la UE serà un dels arguments clau durant la campanya per la consulta del proper dia 9 de novembre, i que la resposta a la qüestió pot condicionar el vot d'una part de la ciutadania que encara no està del tot convençuda.

De moment, des de la UE s'estan fent moltes declaracions contradictòries sobre la manera com Europa hauria de donar resposta als nous estats que poden emergir de dins les seves pròpies fronteres i no s'està abordant la problemàtica ni amb la seriositat ni amb el rigor que es mereix.

Des d'Esquerra Republicana estem convençuts que tenim prou arguments polítics, jurídics i econòmics per contrarestar els arguments de la por que s'envien des de Madrid i des dels sectors unionistes i que ens permeten afirmar, sense cap mena de dubte, que una Catalunya independent no vagaria pels segles dels segles per l'espai sideral, sinó que esdevindrà de manera quasi automàtica, un nou Estat de la Unió Europea. I els principals arguments són els següents:

1) Els Tractats de la UE no diuen res sobre el que passa quan una part d'un Estat membre s'independitza. La possibilitat d'ampliació interna, és a dir, una ampliació de la UE amb els nous Estats resultants dels processos d'autodeterminació dins dels actuals estats membres, no és ni explícitament rebutjada ni expressament prevista pels tractats. Així que totes les declaracions de les institucions de la UE i dels seus representants són de naturalesa política i no jurídica.

2) Catalunya compleix amb tots els requisits i criteris per romandre a la UE, ha estat aplicant la legislació de la UE des de fa molt de temps, de manera que Catalunya no hauria de passar per un complet procés d'adhesió. Per descomptat, hi ha qüestions concretes que hauran de ser renegociades, com les quotes de representació a les institucions de la UE o la contribució de Catalunya al pressupost comunitari, però aquesta negociació pot ser curta i no problemàtica, i en tot cas, no ha de perquè ser duta a terme a partir d'un estatus de no pertinença. D'altra banda, tots els ciutadans catalans hem adquirit determinats drets i llibertats a través de la ciutadania europea. Els drets no es poden treure fàcilment, sobretot quan els ciutadans decideixen democràticament abandonar un Estat membre, però no la UE.

3) La democràcia és un principi fonamental consagrat en els tractats europeus. La UE s'ha compromès a la promoció de la democràcia a la Unió i a tot el món i no pot castigar ara als catalans només per haver exercit aquest principi bàsic.

4) Forma part de l’interès econòmic de la UE i dels seus Estats membres - entre ells Espanya - tenir una Catalunya independent dins de la UE. Als Estats membres, en defensa dels seus ciutadans i dels interessos de les seves empreses, els interessarà veure com Catalunya queda dins de la UE. Realment la UE deixarà escapar un país del sud d'Europa que té un gran potencial comercial, que compta amb un emplaçament estratègic i que és un contribuent net a les arques de la UE?

Elisabet Nebreda
  • Elisabet Nebreda
  • Secretària Nacional de Política Internacional d'Esquerra Republicana
  • 27/12/2024
  • t: @elinebreda
  • b: